BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Adóztató-költekező" kabinet - Az ingatlanadó miatt foghíjasodó városok Nagy-Britanniában

 Tömegesen bontanak le irodákat, üzleteket és raktárépületeket Nagy-Britanniában, miután a kormány már a folyó pénzügyi évben is erőteljes adókkal sújtja az üresen álló ingatlanokat. A szabályozás hatására az egyik építő és ingatlanbefektető cég az egyik forgalmas autópálya mellett helyezett ki hatalmas óriásplakátot azzal a felirattal, hogy a kormány „fogatlan óriássá teszi a nagyvárosokat”.

A munkáspárti kabinet eredetileg 1,3 milliárd font sterling összegű, pótlólagos bevételt várt attól a rendelkezéstől, amely előirányozta, hogy az üresen lévő kereskedelmi ingatlanok után – három hónapos türelmi idő lejártával – alapterület-arányos adót kell fizetni.

A cél az lett volna, hogy késztetni kell a kereskedelmi ingatlanok tulajdonosat, ne várjanak addig, amíg fordul a gazdasági helyzet, hogy jóval nagyobb bérleti díj ellenében tudják kiadni a birtokukban lévő alapterületet. Ehelyett ösztönözni kellett volna bérleti díjak általános leszállítására, ami önmagában is lökést adhatott volna a lanyhuló üzleti tevékenységnek.

Az amúgy is „adóztató-költekező” kabinet hírében álló munkáspárti kabinet azonban alaposan elszámolta magát, mert az ingatlanok tulajdonosai inkább tömegesen bontják le – főleg a régebbi, nehezen kiadható – épületeket, semmint tetemes közterheket vállaljanak utánuk. Néhány város ennek folytán kezd úgy kinézni, mintha bombatámadás érte volna – emlékeztet a Telegraph, a Guardian pedig tömegesen foghíjassá váló városrészekről cikkez.

A kormány valójában kettős hibát követett el: hasonló rendelkezések már a 70-es években sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, most ráadásul egymást erősítő romboló folyamatokat indítottak el. Az utóbbi évek gazdaságpolitikájának egyik fontos célja volt a lepusztult nagyvárosi körzetek rehabilitációja, úgynevezett „barna-mezős” beruházások végrehajtásával. A gyorsan romló gazdasági helyzet önmagában is egyre nagyobb akadályokat állított az ilyen tervek elé, most ráadásul az a veszély is fenyegeti az ingatlanfejlesztőket és a befektetőket, hogy az elkészültük után az ingatlanokra – a gyenge konjunktúra miatt – nem találnak bérlőket, ezért a veszteségeiket még a kormány által az üresen álló épületekre kirótt súlyos adók is növelik.

A súlyos zavarok láttán tiltakozni kezdett a brit ipari munkaadói szervezet (CBI) és az ottani kereskedelmi kamara, illetve a kiskereskedők szövetsége. A parlamentben pedig immár 35 munkáspárti képviselő is támogatja az indítványt, amely sürgeti, hogy a kormány vizsgálja felül a félresikerült adószabályt. VGO

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.