BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még tart az építőipar kínlódása - Gyorselemzés

Még nincs túl a válságon a hazai építőipar. Az állami megrendelések elmaradása után most vélhetően a kedvezőtlen ingatlanpiaci várakozások, az alacsony lakáskereslet sújtják a szektort.

Tavasszal már úgy tűnt, hogy kilábal a hazai építőipar a nehéz helyzetéből, és nem ismétli meg a tavalyi, igen gyenge eredményeket. Az éves termelésben is jelentős súllyal szereplő júniusban azonban ismét visszaesett az ágazat termelése, annak ellenére, hogy a tavalyi alacsony bázis is kedvezett a statisztikának.

Az építőipari termelés volumene 2008 júniusában kiigazítatlan adatok alapján 8,1 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 9 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 5,4 százalékkal volt kisebb az előző havinál. Az év első hat hónapjában a termelés 10,7 százalékkal maradt el a 2007. azonos időszakitól. Az építőipar termelői árai 2008 II. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 5,8 százalékkal emelkedtek. A termelés júniusi visszaesése mindegyik építményfőcsoportnál megfigyelhető volt, ugyanakkor a tavalyi hónapokkal szemben most a lakás- és nem az útépítések estek jobban. Az épületek építésének volumene 9,2 százalékkal, az egyéb építmények építéséé 6,6 százalékkal csökkent 2007 júniusához mérten. A termelés visszaesése mindkét építménycsoportban a legnagyobb szervezetek körében volt jelentős. Az építőipari termelés első hat havi 10,7 százalékos mérséklődésén belül az épületek építése 10,9 százalékkal, az egyéb építményeké 10,3 százalékkal lett alacsonyabb. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva júniusban az épületek építése 5,3 százalékkal, az egyéb építményeké 0,7 százalékkal maradt el a májusitól.

Az ágazat kilátásait tovább rontja a zuhanó szerződésállomány, amely valamennyi építménytípusnál bő harmadával zsugorodott. Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 35,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 35,1 százalékkal, az egyéb építményeké 35,2 százalékkal csökkent az előző évihez mérten.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.