BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Macedóniába terelnének a tőkét - magyar üzletembereket várnak Szkopjéban

Magyar-macedón üzletember-találkozó lesz október 14-15-én, Szkopjéban. Az üzletember-találkozó szervesen kapcsolódik a „Tehnoma Beruházási Javak Vására” elnevezésű rendezvényhez, amelyet ugyancsak a macedón fővárosban tartanak, október 14-18 között.

Az ITD Hungary, a Macedón Kereskedelmi Kamara és a szkopjei külgazdasági iroda közreműködésével szervezi a fórumot, amelynek keretében a kiutazó  magyar cégek tájékoztatást kapnak a macedón gazdasági környezetről és az üzleti lehetőségekről. A Macedón Kereskedelmi Kamara közreműködésével a magyar vállalatok képviselői és az érdeklődő macedón partnerek előzetesen egyeztetett, kétoldalú üzleti megbeszéléseken vehetnek részt.

A szervezés és a rendezvény költségeit az ITD Hungary vállalja magára, míg az utazással és szállással kapcsolatos kiadásokat a résztvevők maguk fedezik. A kiutazás egyénileg történik, a szállás lefoglalását is saját szervezés révén kell megoldani - hívják fel a figyelmet az ügynökségnél. A rendezvényre a résztvevők ingyenesen regisztrálhatnak az ITD Hungary honlapján. A jelentkezési határidő egyébként szeptember 26.
A magyar-macedón kétoldalú gazdasági kapcsolatok az elmúlt években töretlenül fejlődtek, bár az együttműködés alapvetően árucsere-forgalomra korlátozódik. Ezzel együtt Magyarország még mindig a 3. legnagyobb külföldi befektető Macedóniában, köszönhetően az akkor még MATÁV sikeres macedóniai privatizációs sikerének. Igaz, olyan nagyvállalatok, mint a MOL, az OTP, a Hunguest és a Wizzair is részt vettek és hasznosnak ítélték a külföldi befektetésekért felelős macedón tárca nélküli miniszter tavaly novemberi, budapesti látogatása keretében tartott prezentációkat és kétoldalú találkozókat. Több nagyvállalat érdeklődést nyilvánítottak befektetések iránt.

A nagyvállalatok mellett a térségben egyre aktívabbak a kis- és középvállalkozások, a csongrádi Kör-Ker Iroda kft. környezetkímélő bioenergiát előállító üzemek létesítéséről írt alá megállapodást macedón partnerekkel, míg a Fornetti sütőipari vállalat több üzletet nyitott Szkopjéban.



Macedóniában jelenleg az infrastruktúra fejlesztésére mutatkozik a legnagyobb igény, a legégetőbb beruházások az egészségügy, a felszíni- és csapadékvizek elvezetése, illetve a szennyvíztisztító-rendszer fejlesztése területén adódnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.