BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tud kilábalni az építőipar

Az építőipari termelés volumene 2008 júliusában kiigazítatlan adatok alapján 11,8%-kal, munkanaptényezővel kiigazítva 12,8%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban - közölte a KSH.

Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 2,8%-kal volt kisebb az előző havinál. Az év első hét hónapjában a termelés 10,9%-kal maradt el a 2007. azonos időszakitól. A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése júliusban 14,6%-kal csökkent 2007 júliusához viszonyítva; évkezdettől 16,1%-kal maradt el az előző év azonos időszakától. Az épületgépészeti szerelés termelése 12,9%-kal mérséklődött, a kis súlyú befejező építésé viszont 9%-kal meghaladta a 2007. júliusit.

A termelés júliusi visszaesése mindegyik építményfőcsoportnál megfigyelhető volt. Az épületek építésének volumene 9,3%-kal, az egyéb építmények építéséé 15%-kal csökkent 2007 júliusához mérten. Az egyéb építmények termelésének visszaesése a legnagyobb szervezetek körében volt jelentős. Az építőipari termelés első hét havi 10,9%-os mérséklődésén belül az épületek építése 10,6%-kal, az egyéb építményeké 11,1%-kal csökkent.

Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva júliusban az épületek építése 3,1%-kal haladta meg a júniusit, az egyéb építményeké viszont 2,9%-kal elmaradt attól. Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállományának volumene 13,2%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 21,8%-kal, az egyéb építményeké 4,6%-kal csökkent az előző évihez mérten. Az év első hét hónapjában kötött szerződések volumene 11,3%-kal alacsonyabb volt a 2007. január–júliusinál. Évkezdettől épületekre az előző év azonos időszakinál 31,8%-kal kisebb, egyéb építményekre 19,5%-kal nagyobb volumenű szerződést kötöttek. Ez utóbbi növekedés az autópálya-építésre januárban és júliusban kötött nagy értékű szerződések eredménye.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.