BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Franciaország elkerüli a recessziót

A francia kormány nem számít recesszióra. A jövő évi költségvetéshez összeállított prognózis (ellentétben a kontinensen széles körben várt negatív mutatókkal) 0,2-0,5 százalék közötti GDP-növekedéssel számol 2009-re - közölte lapunknak adott interjújában Anne-Marie Idrac, a párizsi kormány külkereskedelmi államtitkára.

Ez többek között annak köszönhető, hogy a francia bankokat alig érintették az értékpír-piacok zavarai. Részint azért, mert a Banque de France rendkívül szigorú felügyeletet gyakorolt, részint azért, mert nem mentek el - az utóbb fölöttébb kockázatosnak minősült - befektetői banki tevékenység irányába.

Ennek dacára gazdaságélénkítésre természetesen Franciaországban is szükség van. Párizs e téren számít arra, hogy éreztetik hatásukat a foglalkoztatás és a vásárlőerő növelésére már 2007 közepe óta hozott intézkedések, ezen kívül élénkítik a versenyt, ösztönzőkkel segítik a kis- és közepes vállalatok tevékenységét. Ez utóbbi kör hitelezésének elősegítésére 22 millárd eurós összeget bocsátott rendelkezésre a kormány. Élénkítő hatást várnak lakáspiaci és környezetvédelmi támogatási programoktól is, de igazán nagy reményt emellett az európai és az azon kívüli államok összehangolt lépéseitől várnak, amelyekre a legutóbbi G20-tanácskozás adott bizonyos útmutatást. Ez ügyben további javaslatokkal készülnek a decemberi EU-csúcstalálkozóra.

Egy további – az "Új Bretton Woods" rendezést célzó francia javaslatot illető – kérdésre Anne-Maria Idrac elmondta, hogy kormánya egy multipoláris architektúrát szeretne, amelyben Európa és a feltörekvő államok egyaránt kiterjedt szerepet játszanának. Ami pedig az új rendezés tartalmi részét illeti, Párizsban úgy látják, hogy az Egyesült Államokból kiindulva terjedő válság egyaránt kiált szabályozási, felügyeleti és számviteli szabványosítási reformokért. A francia kormány egyébként a válság ellenére sem folyamodik saját ipari bázisának védelméhez. Egy széles körű hitelezési válság megelőzését Párizs pótlólagos források rendelkezésére bocsátásával illetve a bankközi hitelek garantálásával igyekszik megelőzni.

A kelet- és közép-európai térségre egyébként Párizsból – a meglévő nehézségek ellenére – továbbra is bizakodással tekintenek Párizsból – mondta Anne-Marie Idrac. Az államtitkár egyébként az országaink közötti - csúcsszinten aláírt - stratégiai partnerségi egyezmény részletes programjának kidolgozása ügyében tárgyalt Budapesten. Tárgyalt Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterrel, a magyar kormány több államtitkárával, illetve – a francia részvétellel végrehajtott infrastruktúra-fejlesztési projektekről – Demszky Gábor főpolgármesterrel.

Franciaország nagyon komolyan veszi a hazánkkal májusban megkötött kétoldalú stratégiai partnerségi megállapodást - mondta az államtitkár, aki a mostani látogatását az egyezmény bizalmi alapjának megerősítésére kívánta felhasználni. A megállapodás kiemel több területet, amelyeken a kétoldalú együttműködés erős lendületet vehet. Ilyen az energetika, az infrastruktúra kiépítése, a mezőgazdaság, továbbá az innováció és a csúcstechnológiák fejlesztése. Anne-Marie Idrac tárgyalt Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterrel, a magyar kormány több államtitkárával, illetve – a francia részvétellel végrehajtott infrastruktúra-fejlesztési projektekről – Demszky Gábor főpolgármesterrel.

A látogatás egyik kiemelt pontjaként megtekintette a Graphisoft parkban – 30 millió eurós beruházással – létesített Servier laboratóiumot, ahol a francia központ megbízása alapján máris mintegy 60 szakember folytat gyógyszervegyészeti kutatásokat. A rákellenes és az anyagcsere-betegségek kutatását célzó együttműködésben a franciák jelzésértékűnek tartják, hogy a kinti anyavállalat Európában csak Magyarországon hozott létre ilyen, fejlett kutató-kapacitást. Az államtitkár részt vett annak a – 24 millió eurós – szerződésnek az aláírásán, amelynek részeként az Alstom cég felújítja a Dunamenti Erőmű egyik áramtermelő blokkját. Az átépítés folytán az adott egység hatékonyságát a mostani 36 százalékról 57 százalékra emelik, és jelentősen, 40 százalékkal csökkentik a légköri terhelést. Országaink kapcsolatait általánosságban kiválónak minősítette a francia államtitkár, nemcsak gazdasági, hanem politikai, katonai, diplomáciai, kulturális és igazságügyi szinten is. A kereskedelmi kapcsolatokban jelenleg magyar többlet jelentkezik, és a forgalom további bővülésére lehet számítani a Párizsban létesített magyar kamarai szekciótól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.