BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már elkezdődött a magyar recesszió!

Már a tavalyi első fél évben is recesszió volt Magyarországon derült ki a negyedéves GDP- adatok felülvizsgálata során. Az előzetes adatok alapján az idei év még 2007-et is alulmúlhatja a növekedésben, a visszaesés java pedig még előttünk áll.

Az előzetesen vártnál gyengébb lett a harmadik negyedéves magyar GDP, pedig ebben még nincs benne október, amikor a pénzügyi válság elérte hazánkat. Magyarország bruttó hazai terméke 0,8 százalékkal, a naptári hatást figyelembe véve 0,7 százalékkal nőtt éves összehasonlításban a harmadik negyedévben – a KSH és az Ecostat közös gyorsbecslése alapján. A rendes felülvizsgálat során a tavalyi év adatai is változtak, enyhén lefelé módosították azokat. Ezzel együtt az utóbbi tizenkét év egyik legalacsonyabb növekedését láthattuk, ezt csak 2007 második és harmadik negyedéve múlta alul.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,1 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék. Ez szintén évtizedes mélypontot jelentene, a felülvizsgálat során azonban a tavalyi első és második negyedév is a negatív tartományba süllyedt. Ezzel a nemzetközileg használt recessziós definíció teljesült. Az első kilenc hónap növekedési adata 1,5, naptárhatással 1,2 százalékra mérséklődött, a várhatóan még gyengébb utolsó negyedévvel valószínű, hogy még a tavalyi, 1,1 százalékos bővülési ütemet sem sikerül elérni. A növekedési kilátások pedig egyre rosszabbak, a gyenge adatok láttán valószínűleg tovább csökkentik jövő évi várakozásaikat az elemzők.

A növekedési szerkezetről csak három hét múlva kapunk pontosabb képet a KSH-tól,de valószínű, hogy nagyrészt az export visszaesése okozza a lassulást, de a belföldi kereslet is gyenge. Az exportpiacok további szűkülésével kell számolni, vagyis aligha tudja betölteni korábbi húzószerepét a kivitel. Emellett jövőre ismét költségvetési szigorítás, jelentős keresletszűkítés várható, amelyen még nem tudni, hogy enyhít-e a napokban bejelentett 1200 milliárd forintos vállalkozásösztönző program.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.