BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hihetetlen mértékű ipari termeléscsökkenés

Az eddigi legversenyképesebb ágazat is komoly problémákkal küzd, a tizenhat-tizennyolc évvel ezelőttihez hasonlítható az ipari termelés csökkenése. 7,2 százalékkal volt kisebb az egy évvel ezelőttinél a termelés volumene októberben.

Folytatódott a kedvezőtlen trend az iparban, amit a külkereskedelmi partnereinknél tapasztalható gazdasági visszaesés okoz. Októberében 7,2 százalékkal csökkent az ipari temelés, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan index-szel - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az előző hónapban a megtisztított index 5,3 százalékos csökkenést mutatott, a mostani visszaesés csak a rendszerváltás utánihoz hasonlítható.

Már az éves átlagos növekedés is 2 százalék alatt van, de ha ilyen ütemben folytatódik a zuhanás, akkor kérdés, hogy egyáltalán lehet-e bármekkora emelkedésről beszélni. A havi bázisú index is azt mutatja, hogy nincs ok a bizakodásra: a szezonálisan kiigazított ipari termelési index októberben 1,9 százalékkal csökkent. Szeptemberben ennél valamivel nagyobb, 2,5 százalékos volt a mérséklődés.

Bár a részletes adatok csak egy hét múlva jelennek meg, annyit már most lehet sejteni, hogy az ipari export folytatta a mélyrepülést, és belföldi eladások terén sem számíthatott sok jóra a szektor. A hónap során már elkezdődött több gyártónál is a termelés leállítása, és a munkások elbocsátása, hogy a válságot kisebb üzemmérettel túl lehessen élni. Ez viszont tovább erősíti a keresletcsökkenést, és ebből az ördögi körből jelenleg nem is tud kitörni a hitellehetőségek szűkülésével szembesülő vállalati szféra. Kérdéses, hogy az eddig bejelentett, összesen már 1400 milliárd forintos állami élénkítés kihúzza-e a gazdaságot a gödörből, különben egészen 2009 második feléig tarthat a recesszió. Ekkorra várják legkorábban a legnagyobb gazdaságok kilábalását, ami megindítaná a magyar exportot is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.