BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiesett a gazdaság hajtómotorja

Az export kezdi teljesen elveszíteni a gazdasági húzóerejét, az utolsó negyedévben még csúnyább számokat láthatunk, mint eddig.

Annyira gyenge volt az utolsó pár hónap a külkereskedelemben, hogy az exportvolumen növekedése már éves alapon is 10 százalék alatti, szeptemberben pedig mindössze 4 százalékot ért el – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal számaiból. A külkermérleg ugyanakkor még tartja magát a pozitív tartományban, ehhez azonban kellett a jó szeptemberi mérlegadat (176,7 millió euró, közel 45 milliárd forint). A korábbi hónapok számait ugyanis a felülvizsgálat során jelentősen lejjebb szállította a hivatal, így az első kilenc hónap az izmos szeptemberrel együtt is csak 82,6 millió eurós (26 milliárd forintos) többleten áll.

Szinte valamennyi külkereskedelmi partnerünknél lassulásba kezdett a gazdaság, ezzel együtt a belső kereslet is, ami hátrányosan érinti a magyarországi exportőröket. A leginkább a régi EU-tagországok irányába lassult a kivitel, míg több Európán kívüli ország felé is az átlag feletti bővülést regisztrált a hivatal.

Az első három negyedévben a forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakához képest exportban 0,5 százalékkal csökkent, míg importban közel 1 százalékkal emelkedett, így a cserearány 1,4 százalékkal romlott. Az időszak folyamán a forint a főbb devizákhoz képest összességében 3 százalékkal felértékelődött, ezen belül valutánk az euróval szemben 1, a dollárhoz viszonyítva 13 százalékot erősödött.

A járműexport az átlaghoz közel növekedett, azonban a korábbi húzótermékek, a híradástechnikai cikkek kivitele már csökkenést mutatott szeptemberben. A KSH közlése szerint az első kilenc hónapban leginkább a tévéalkatrészek forgalma pörgött fel. A feldolgozott cikkek között a gyógyszerforgalom élénkült leginkább. szeptemberben az energiahordozók behozatalának volumene 4 százalékkal volt kevesebb, mint 2007 azonos hónapjában. Ezen belül a gázbehozatal – az augusztusi csökkenés után – 28 százalékkal nőtt, míg kőolajimportunk 23 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 2008 első kilenc hónapjában – a szeptemberi közel 13 százalékos bővülés mellett – 4 százalékkal volt kisebb, mint 2007-ben, míg az importvolumen 6 százalékkal nőtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.