BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mit nekem válság? Idén is hitelből vesznek karácsonyi ajándékokat

A Magyar Hírlapnak nyilatkozó szakértő szerint minden harmadik adós csődbe juthat Magyarországon. A Népszabadság szerint a válság és a figyelmeztetések ellenére sokan idén is hitelből finanszírozzák a karácsonyi ajándékok egy részét.

"Szinte biztos, nőni fog a bebukott hitelek aránya. Most minden hetedikkel fordul elő, de nem lenne meglepetés, ha ez minden harmadikkal történne meg. Az előjelek rosszak, a határidőre sorozatosan nem fizetők bankközi listáján (BAR lista) az idén négyszázezerrel szerepelnek többen, mint tavaly" - mondta Lénárd Mariann, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete főtitkára.

Szerinte óriási kockázatokat rejtenek például azok a bevásárlói hitelkártyák, amelyeket újabban telefonon is kínálnak a pénzintézetek. Sokan úgy mondanak ezekre igent, hogy nincsenek tisztában a feltételekkel, a rendkívül magas - akár negyvenszázalékos - kamattal.

A karácsonyi bevásárlások során az idén is sokan hitelből finanszírozzák az ajándékok egy részét. Egyes becslések szerint ebben az időszakban a tartós fogyasztási cikkeknek akár az ötöde is részletre talál gazdára. A hitelintézetek többsége eddig nem tapasztalt számottevő visszaesést az áruhitelezés terén, sőt van olyan bank, amely jelentős növekedésről számolt be az előző évhez képest.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.