BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szenvednek a magyar exportőrök

Szeptemberben a külkereskedelmi forgalom volumene mind az exportban, mind az importban 4%-kal volt több, mint egy évvel korábban, miközben 2008. január–szeptemberben a kivitel és a behozatal volumene egyaránt 8%-kal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét - közölte a KSH.

A külkereskedelmi mérleg 26 milliárd forint (83 millió euró) aktívumot mutatott, ami 79 milliárd forint (297 millió euró) javulást jelent a 2007. január–szeptemberi 53 milliárd forint (215 millió euró) passzívumhoz képest.

2008 első kilenc hónapjában a forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakához képest exportban 0,5%-kal csökkent, míg importban közel 1%-kal emelkedett, így a cserearány 1,4%-kal romlott. Az időszak folyamán a forint a főbb devizákhoz képest összességében 3%-kal felértékelődött, ezen belül valutánk az euróval szemben 1, a dollárhoz viszonyítva 13%-ot erősödött.

2008 szeptemberében a gépek és szállítóeszközök kivitelének és behozatalának volumene 4, illetve 5%-kal volt több, mint az előző évben. Az export kismértékű növekedése elsősorban a Németországba irányuló közútijármű-kivitel – alacsony bázisszint melletti – növekedésének köszönhető.

Ugyanakkor a forgalom mindkét irányában meghatározó szerepet játszó híradás-technikai eszközök exportja – a június óta tartó csökkenő tendenciát folytatva – 4%-kal volt kevesebb, mint 2007-ben, miközben importja a tavalyi szinten maradt. Az időszak egészét nézve az export 8, az import 10%-kal emelkedett. Mind a kivitelben, mind a behozatalban átlag feletti volumenbővülést regisztráltunk a híradás-technikai eszközök forgalmában (ezen belül is elsősorban a tévékészülékek gyártásához szükséges alkatrészek importjában és exportjában), valamint a közútijármű-kivitelben.

A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 2008 első kilenc hónapjában 8, illetve 5%-kal volt több, mint 2007 azonos időszakában. Az időszak egészét tekintve az exportforgalom főbb húzótermékei közül továbbra is az átlagot meghaladó mértékben nőtt a gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kivitele és behozatala, valamint a vas és acél export. 2008. szeptemberben az energiahordozók behozatalának volumene 4%-kal volt kevesebb, mint 2007 azonos hónapjában. Ezen belül a gázbehozatal – az augusztusi csökkenés után – 28%-kal nőtt, míg kőolajimportunk 23%-kal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A 2008. január–szeptemberi időszak egészét tekintve az import volumene 11, az exporté 18%-kal emelkedett.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 2008 első kilenc hónapjában – a szeptemberi közel 13%-os bővülés mellett – 4%-kal volt kisebb, mint 2007-ben, míg az importvolumen 6%-kal nőtt. A kivitel szeptemberi növekedésében meghatározó tényezőt jelentett a gabona és gabonakészítmények 28%-os növekedése, miközben az időszak egészét nézve gabonaexportunk 28%-kal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Behozatalban átlag feletti volt a növekedés a hús és húskészítmények (20%), valamint a gabona és gabonakészítmények (13%) esetében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.