BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem lesz mit ennünk? Globális élelmiszerválság jöhet

Reális veszélynek tartják egy újabb élelmiszerválság bekövetkeztét a Chatham House brit kutatóintézet szakemberei.

A tudósok szerint a kínálat és az árak terén tapasztalható pillanatnyi enyhülést kellene felhasználni a döntéshozóknak, hogy az élelmiszer-biztonságot továbbra is fenyegető veszélyek elhárításához megtegyék a szükséges lépéseket.

Amint a Chatham House elemzésének szerzői rámutatnak, a klímaváltozás, az energiaellátás, a vízhiány, a megfelelő termőföldekért folytatott verseny, illetve a népességgel párhuzamosan növekedő kereslet által megjelenített veszélyek közép- és hosszú távon továbbra is súlyos biztonsági fenyegetést jelentenek.

A globális béke megóvása érdekében a tanulmány tíz olyan ajánlást fogalmaz meg, amely egy eljövendő élelmiszer-stratégia alapját képezheti. Ezek egy része a termelési körülmények javítását célozná. Idetartozik többek között a mezőgazdaság szerepének újbóli felértékelése a segélyprogramokon belül, illetve a fejlődő országok termelőinek támogatása abban, hogy megfelelő eszközökhöz, pénzforrásokhoz, szaktudáshoz és felvevő piachoz jussanak.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.