BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megrogyott a külkereskedelem

2008. novemberben a külkereskedelmi forgalom volumene exportban 8, importban 12 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban, miközben 2008. január–novemberben mind a kivitel, mind a behozatal volumene 5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét – közölte a KSH.

 Az időszak egészét nézve a külkereskedelmi mérleg 47 milliárd forint (109 millió euró) aktívumot mutatott, ami 43 milliárd forint (100 millió euró) javulást jelent a 2007. január–novemberi 4 milliárd forint (9 millió euró) többlethez képest. 2008. január-novemberben a forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakához képest exportban nem változott, míg importban közel 2 százalékkal emelkedett; a cserearány 1,7 százalékkal romlott.

Ezen belül novemberben a kiviteli forgalom 3, a behozatal 6 százalékkal magasabb árszinten bonyolódott le, mint egy évvel korábban. Az időszak egészét nézve a forint a főbb devizákhoz képest összességében 1,5 százalékkal felértékelődött, ezen belül azonban novemberben valutánk leértékelődése 6–7 százalékos volt.

Ez azt jelenti, hogy 2008 novemberében importban változatlan, exportban 3 százalékkal alacsonyabb devizaárszinten kereskedtünk. Az Európai Unióba irányuló kivitel és az onnan származó behozatal volumene 2008. novemberben 6, illetve 15 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban, így a növekedés mértéke az időszak egészét nézve mindössze 5 és 3 százalék volt. 2008. január–novemberben az új tagállamok esetében mind a kiviteli, mind a behozatali forgalom továbbra is lényegesen nagyobb ütemben bővült (13, illetve 8 százalék), mint a régiek vonatkozásában (3–2 százalék). Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió egészét nézve 275 milliárd forintos javulást mutat 2007 azonos időszakához képest.

Ennek közel 80 százaléka (218 milliárd forint) az új tagállamokkal folytatott kereskedelemben realizálódott. Az EU-n kívüli országokba irányuló export és onnan származó import volumene 2008. január–novemberben – a novemberi 16, illetve 7 százalékos csökkenés mellett – 3, illetve 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Külkereskedelmi forgalmunk passzívuma az időszak folyamán – elsősorban az energiamérleg 480 milliárd forintos romlása következtében – 232 milliárd forinttal köze

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.