BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cafeteriaadó: kinek jó?

Akár százmilliárd forintnyi vásárlóerő is kikerülhet a magyar vendéglátóipar piacáról akkor, ha a kormány valóban adó- és járulékterhet vet ki a hideg- és melegétel-utalványokra, ahogy ez a pénteken a T. Ház elé benyújtott adócsomagban szerepel. Legalábbis ezt mutatják az Étkezési Utalványforgalmazó Egyesülés friss számításai. A szervezet szerint a forgalom mérséklődése együtt jár az áfabevételek csökkenésével, sőt, az étkezési jegyek adó alá vonása munkahelyeket is veszélybe sodorhat.
Jelenleg a munkavállalók 65 százaléka fogyaszt munkanapokon meleg ebédet, ez sok étterem napi bevételének 60 százalékát biztosítja. A csekkek kedvező hatása mutatkozik meg abban, hogy 2007-ben a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások 1,8 százalékos létszámbővülésével szemben a vendéglátás 12 százalékos növekedést ért el.
A szervezet előzetes felméréséből azonban az derül ki, hogy bármilyen, az étkezéssel kapcsolatos cafeteriaelemet érintő adóterhelés a munkáltatók közel felét a juttatás berekesztésére kényszerítené, sőt, a munkavállalók az így kieső jövedelmet bér formájában sem kapnák kézhez. Ismeretes: a kormányzati csomagban az szerepel, hogy a béren kívüli juttatások fele 2010-től adóköteles lenne, ez 62 százalékos személyi jövedelemadót és 27 százalékos tb-járulékot takar. Vagyis havi 12 ezer forintnyi melegétkezési utalvány 18 344,4 forintos költséget jelent.
Jelen gazdasági körülmények között nem valószínű, hogy a vállalkozások „bevállalnának” ekkora többletterhet. A munkavállalóknak adott juttatások tehát jobb esetben jelentősen csökkennének, rosszabb esetben pedig a dolgozók teljesen elesnének az ilyen béren kívüli juttatásoktól. A költségvetési bevételek számottevő növekedésére sem lehet azonban számítani – vélik szakemberek.
A forgalomban lévő utalványok ellenértéke – mint a beváltók felé fennálló kötelezettség – pedig rövidebb és hosszabb időtartamú állami befektetésekben jelenik meg. Az utalványok ellenértéke – időszaki változásokkal – 30-50 milliárd forintnyi állampapír-állományban ölt testet, és így a költségvetésnek kevesebb árfolyamkockázatot hordozó devizakötvényt kell vásárolnia – mutatott rá lapunk kérdésére Nagy Márta, az egyesülés egyik tagvállalatának vezetője. Hozzátette: súlyos hiba, hogy a kormány éppen a válság közepette von ki jelentős vásárlóerőt a piacról. KR

Az étkezési jegyek megadóztatásának gazdasági hatása

- 100 milliárd forintnyi vásárlóerő kerül ki a piacról

- 16-17 milliárd forinttal csökken az áfabevétel

- akár tízezer munkahely is veszélybe kerülhet

- 12 milliárd forinttal csökken a vendéglátók által befizetett adók és járulékok összege

Forrás: Étkezési Utalványforgalmazó Egyesülés


- 16-17 milliárd forinttal csökken az áfabevétel

- akár tízezer munkahely is veszélybe kerülhet

- 12 milliárd forinttal csökken a vendéglátók által befizetett adók és járulékok összege

Forrás: Étkezési Utalványforgalmazó Egyesülés Az étkezési jegyek számokban - a hidegétel-utalványok száma: 1,5 millió

- a melegétel-utalványok száma: 1 millió

- e juttatások a bruttó átlagkereset arányában: 4-6%

- melegétel-utalványok a nettó átlagkereset arányában: 15%

- teljes cafeteria az éves nettó kereset arányában: 18%

Forrás: Étkezési Utalványforgalmazó Egyesülés -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.