BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF-milliárdok Romániának és Szerbiának

Megállapodott Bukarest a Nemzetközi Valutaalappal a 20 milliárd eurós hitelcsomag feltételeiről - közölték román kormányzati források.

A támogatást -a Magyarországnak tavaly megítélt csomaghoz hasonlóan - az IMF és az Európai Unió közösen folyósítja. A román kormány várhatóan szerdán hagyja jóvá a feltételeket, amelyek között egyebek mellett a GDP 4,6 százalékára rúgó költségvetési hiány szerepel. A három százalékos uniós küszöbértéknél nagyvonalúbb előírás lehetőséget ad arra, hogy a román kormány finanszírozhassa a gazdasági válság kezelését célzó intézkedéseket.

A december óta hivatalban lévő balközép kabinet kezdetben fiskális szigorra törekedett: az első tervekben még két százalékos GDP-arányos hiány szerepelt 2009-re. A helyzet romlása miatt azonban később előtérbe került a gazdaság felpörgetését célzó költekezés.

Az IMF szakértői abból indulnak ki, hogy a román gazdaság az idén 4 százalékkal zsugorodhat. A külföldi támogatásra az államháztartási defict, továbbá a veszélyes méretűre dagadt folyó fizetési mérleghiány finanszírozása végett van szükség. Emil Boc miniszterelnök kezdettől fogva kizárta anak lehetőségét, hogy a 16 százalékos egy kulcsos jövedelemadó emelésével teremtenek pluszforrásokat.

A román hitelcsomagra május 4-én üti rá a végső pecsétet a Valutaalap igazgatótanácsa. Keleti szomszédunk - Magyar- és Lettország után - a harmadik EU-tagállam lesz, amely pénzügyi segítséget kap az IMF-től. Mint ismeretes, a térség államai közül Ukrajna is nagyszabású mentőövet kapott a nemzetközi pénzügyi szervezettől, Szerbia pedig arra készül, hogy napokon belül megállapodjon a tavaly aláírt 500 millió dolláros hitelkeret bővítéséről. A belgádi jegybank elnöke, Radovan Jelasics elmondása szerint az erről szóló tárgyalások jól haladnak, és a kétévesre tervezett hitelmegállapodás értéke minden bizonnyal meghaladja majd a kétmilliárd dollárt.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.