BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még messze a válság vége

A legkorábban az év vége tájékán lehet némi fellendülés, ám csodavárás az a számítás, hogy érdemi keresletnövekedés lehetséges három-hat hónapon belül Németországban, s az majd begyűrűzhet hozzánk is – öszszegezhető a lapunknak nyilatkozó szakemberek álláspontja.

Mindenesetre a közelmúlt és a jelen is borús: a GDP 2,3 százalékkal esett éves alapon 2008 utolsó negyedévében, a naptári hatást figyelembe véve 2,5 százalékos volt a zuhanás. Az éves átlagos növekedés 0,5 százalék volt, s bár Thomas Mirow, az EBRD elnöke derűlátóan azt mondta: gyorsan talpra állnak a globális válság után a kelet- és közép-európai országok, de persze szerinte – és a legfrissebb makroadatok szerint is – jelenleg komoly recesszió pusztít a térség számos államában.

Borúsabbnál is borúsabb képet festettek egy tegnapi budapesti konferencia résztvevői is, akik szerint mindenáron meg kell állítani az államadósság növekedését, ám ez komoly kiigazításokat tenne szükségessé a költségvetésben. A szerkezeti reformok megindítására pedig egyelőre kevés esély van. Márpedig addig sok jóra az árfolyam és a kamatok terén sem lehet számítani: mert bár tegnap háromszáz forint alá erősödött a hazai fizetőeszköz az euróval szemben, ám elemzők szerint jelenleg még nincs szó trendfordulóról, a jegybank készülhet a kamatemelésre.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.