BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Padlót fogott a hazai járműipar is

A 30 százalékot közelítő ipari exportcsökkenés mögött a külső kereslethiány húzódik, a járműipar kibocsátása már 40 százalék felett zuhan. A rendelési adatok alapján még mindig romolhat a helyzet.

A külpiacokon befagyó kereslet miatt zuhan a hazai termelő szektor teljesítménye. Az előzetes adatoknak megfelelően az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2009 januárjában 22,9 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 21 százalékkal csökkent – jelentette a KSH.

A nyers adat enyhe romlást jelez, de a munkanaptényezőt figyelembe véve 25 százalékos decemberi zsugorodáshoz képest némi javulás mutatkozott. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index januárban 2,5 százalékkal emelkedett. 2009 első hónapjában az exportkereslet drasztikus visszaesése következtében az ipari export 29,2 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához mérten. Ez nagyon hasonló a nemrég megjelent összgazdasági exportstatisztikához.

A feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, az ágazat kivitelének közel egyharmadát képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene számottevően, 30,7 százalékkal visszaesett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export egyötödét adó járműgyártás kivitele 39,2 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év januárjában. Utóbbi termelése egyébként ennél is nagyobb mértékben zuhant, összhangban az európai autóeladások mélyrepülésével, amely több hazai termelőeység időleges leállításához is vezetett.

A belső kereslet visszaesése egyelőre jóval visszafogottabban jelenik meg a számokban, ebben azonban a gáz- és hőellátás növekvő értékesítése is szerepet játszott. Az ipar januári belföldi értékesítése 5 százalékkal csökkent 2008 azonos időszakához képest.

A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első hónapjában 15,6 százalékkal elmaradtak a 2008. januáritól, ami az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések visszaesésével függ össze. 2009 januárjában a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 25,8 százalékkal csökkent, a csekély súlyú bányászaté (a kőolaj- és földgáz-kitermelési szolgáltatás erőteljes növekedésének köszönhetően) 22,3 százalékkal emelkedett. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 2,2 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában, részben a tavalyinál hidegebb időjárás hatására.

A rendelésállományi adatok egyelőre egyre gyengébbnek mutatkoznak, még nincs jele, hogy elérte volna a szektor a mélypontot. 2009 januárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 32,4 százalékkal esett vissza 2008 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 32,2 százalékkal, az új belföldi rendelések 33,4 százalék kal csökkentek. Az összes rendelésállomány 17,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.