BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorodik az ipar környezetvédelmi szabályozása

Ezentúl csak környezetbarát ipar telepítését engedélyezik az Európai Unió tagállamai, így Magyarország területére is. Az ipari szennyezés integrált megelőzéséről és csökkentéséről szóló új irányelvvel (IPPC) egyszerűsödik és átláthatóbbá válik az ipari engedélyezés folyamata - közölte Hegyi Gyula magyar EP-képviselő.

Az új uniós irányelvvel határértékek betartatáshoz fogják kötni a jogszabály által érintett, mintegy 52 ezer, az EU területén található létesítmény engedélyének kiadását. 

Hegyi Gyula magyar és Holger Krahmer német képviselő közös javaslatcsomagot tett le az Európai Parlament (EP) asztalára az új irányelvvel kapcsolatban, amelynek hatáskörébe tartoznak az erőművek, a jelentősebb ipari létesítmények, szemétégetők, sőt a nagyobb állattartó telepek is. Ezzel az új átfogó környezetvédelmi engedélyezéssel szerintük egyértelműbbé válik a felelősség.

"Kötelező lesz többek között a környezeti állapotfelmérés a tevékenység megkezdése előtt, így megelőzhetők lesznek a csepeli galvániszapnál felmerült anomáliák" - állítja Hegyi Gyula. Szerinte az új jogszabály alapján mindig lesz kimutatható és felelős gazdája egy talajszennyezésnek.

A magyar képviselő beszámolt arról is, hogy Európában ezentúl csak az elérhető legjobb technológiák (BAT) szerint épülő üzemeket engedélyezik, így Magyarországra is csak a legmodernebb környezetbarát ipar települhet. A régi szennyező létesítményeknek is fokozatosan alkalmazkodniuk kell az új előírásokhoz, így fokozatosan eltűnnek a legszennyezőbb üzemek, amelyek az összes ipari szennyezés 90 százalékáért felelősek. Az IPPC betartatásával a nitrogén-oxid kibocsátás 87 százalékkal, míg a kén-dioxid kibocsátás 97 százalékkal csökkenhet.

Az Európai Bizottság számítása szerint több tízezer idő előtti elhalálozást lehetett volna megelőzni, ha a 200 legnagyobb európai szennyező üzem már eddig is alkalmazta volna a legjobb elérhető technológiát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.