BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fagyos január volt az exportőröknek

A gázkrízis is szerepet játszott a januári külkereskedelmi zuhanásban, de a lényegesebb tényező a kereslet visszaesése. Az EU-n kívülre irányuló exportunk majdnem megfeleződött.

Januárban a külkereskedelmi termékforgalom volumene exportban 28, importban 27 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. A rekord mértékű visszaesés mögött a kivitelünk szempontjából fontos piacok szűkülése állt. Október óta negatív mindkét irányban az éves volumenváltozás, decemberre a visszaesés az exportban 15,5, az importban 17,1 százalékos volt. A külkereskedelmi mérleg az előzetesen közöltnél árnyalatnyival nagyobb, 47 milliárd forint (194 millió euró) passzívumot mutatott, ami 25 milliárd forint romlást jelent a tavaly januári 22 milliárd forint mérleghiányhoz képest. A forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakához képest exportban 4,5, importban 5,7 százalékkal emelkedett; a cserearány 1,1 százalékkal romlott.

A legnagyobb mértékben a kivitel terén az energiahordozók forgalma zuhant (38 százalékkal), de a termékcsoport behozatala is 21 százalékkal esett vissza. Mindez a januári gázkrízisre vezethető vissza, amikor közel két hétig nem kaptunk földgázt az Ukrajna felőli vezetékeken. Ez azonban csak egyszeri hatást jelent, sokkal kedvezőtlenebb, hogy a gépek és szállítóeszközök forgalma mindkét relációban 35 százalékkal zsugorodott. A kiugró mezőgazdasági termés miatt viszont az élelmiszer-kivitelünk 7 százalékkal tudott bővülni még a kereslethiányos időszakban is.

Bár a hírek elsősorban az EU, azon belül is Németország keresletének visszaesését hangsúlyozzák, a közös piacon kívüli régiókban közel kétszer akkora az exportkiesés. Az Európai Unióba irányuló kivitel és az onnan származó behozatal volumene idén januárban 23, illetve 25 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A régi tagállamok esetében a forgalom export oldalon 24, importban 27 százalékkal csökkent. Az új tagállamokba irányuló forgalmunk esetében a volumencsökkenés szintén kétszámjegyű volt: kivitelünk 22, behozatalunk 17 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi szinthez képest. Az EU-n kívüli országokba irányuló export és az onnan származó import volumene 2009. januárban 47, illetve 31 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi szinthez képest.

Az exportőrök számára továbbra sem kedvezőek a kilátások, bár van néhány konjunktúra-mutató, amely enyhe javulást mutat, a legtöbb tényező még további csökkenést jelez. A mostanit jelentősen meghaladó kiesésekre már nem kell azonban számítani, de egyre inkább úgy néz ki, hogy a külpiacok felívelése is csak jövőre következik be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.