BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MNB: Már vannak kedvező jelek is

A vártnál nagyobb gazdasági visszaesés ugyan nem használ a pénzügyi stabilitásnak, de néhány korábbi kockázati tényező terén már javulást lát az MNB.

Az idei év kulcsfontosságú, a tavaly jelzett kockázatok nagy mértékben megjelentek, a nemzetközi pénzügyi válság hatásai már a reálgazdaságot is érintik. A nemzetközi tőkepiacok még nem stabilizálódtak, csak állami garanciavállalás mellett hajlandóak hosszú lejáratú hiteleket nyújtani az intézmények. Továbbra is magas ugyanakkor a magyar külső adósság, magas a lakosság eladósodottsága, a növekedési lehetőségek romlottak. Tavaly év végétől recesszió vanMagyarországon, szűkül a hitelkínálat, mivel a bankok csökkentik kockázataikat. Ez utóbbi csökkentheti az instabilitást egyik oldalról, de még jobban elmélyíti a reálgazdasági visszaesést.

A likviditási kockázatok enyhültek, a jegybank is igyekezett ezt csökkenteni, a forintlikviditás részben ennek is köszönhetően kedvezően alakult. A külföldi források megújítása továbbra is kockázatos, de az anyabankok ott állnak a hazai leányintézeteik mögött. A bankrendszer jövedelmezősége csökkenni fog, a magyar bankrendszer tőkemegfelelése ugyanakkor kielégítő, vagyis a szabályozói minimum feletti. Vannak további hitelkockázatot mérséklő tényezők, nem volt például túl gyors ingatlanár-emelkedés, és magas önrész mellett nyújtották a bankok a jelzálogkölcsönöket. Már a két önálló magyar bank is kapott nyugati versenytársaihoz hasonlóan állami forrást, három éves kölcsön formájában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.