BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bernanke már idén gazdasági növekedésre számít

Ben Bernanke a Fed elnöke, a Kongresszus gazdasági bizottság előtt tett nyilatkozatában leszögezte: 2009 második felében ismét gazdasági növekedést vár az amerikai gazdaságtól.

Ben Bernanke ma az összevont gazdasági bizottság ülésén számolt be az aktuális problémákról. Mint arról az AP beszámol, a Fed elnöke még az idén újra növekedést vár a gazdaságtól, hozzátéve ugyanakkor, hogy a vállalkozói aktivitás várhatóan ekkor is alacsony marad.

A jelenlegi 5,1 százalékos munkanélküliség a Fed vezére szerint "egy ideig még magas marad, a gazdasági fellendülés kezdetét követően is."

Bernanke leszögezte: a legfrissebb elemzések azt mutatják, hogy a recesszió szorítása már gyengült, a válság eléri legmélyebb pontját, majd még az év vége előtt felfelé indul a gazdaság.

A Fed elnöke a gazdaság teljesítménycsökkenésének lassulását hangsúlyozta. Külön kiemelte a három éve gyengélkedő építőipar javuló helyzetét az első negyedévben erősödő fogyasztást. Ezzel konzekvens maradt a szervezet múlt heti álláspontjával, amely szerint a Fed nem tesz további lépéseket a gazdaság élénkítésére. 

Hozzátette: a következő hónapokban a fogyasztást az Obama-csomag adócsökkentéseinek kell elősegítenie, ezzel egyidőben a lakások csökkenő értéke megfékezi majd a háztartások túlköltekezését – vélte a Fed elnöke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.