BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Felháborító!" Herczog szerint a bankok diszkriminációval szeretnének kompenzálni

Felháborító, hogy a bankok még ma is az időskorúak hátrányos megkülönböztetésével igyekeznek ledolgozni korábbi felelőtlen döntéseik következményeit – kommentálta Herczog Edit szocialista EP-képviselő az Egyenlő Bánásmód Hatóság egyik hitelintézet ellen kirótt büntetését.

Az európai parlamenti képviselő szerint az időskorú férfi számára a hitelnyújtást megtagadó Magyar Cetelem Bank esete nem egyedi, hozzá is fordultak már korábban idős választók hasonló panasszal.

Herczog Edit másfél évvel ezelőtt éppen ezért fordult írásbeli kérdéssel az Európai Bizottsághoz, és kezdeményezett találkozót a hazai bankszektor és az érdekvédelmi szervezetek részvételével a káros banki gyakorlat megszüntetése érdekében. A találkozó nyomán 2008. február 22-én az egyenlő bánásmód tiszteletben tartását célzó nyilatkozatot fogadott el többek között a Bankszövetség, az Egyenlő Bánásmód Hatósága, a PSZÁF, illetve az időseket képviselő szervezetek.

A képviselő szerkesztőségünkhöz elküldött állásfoglalásában arra is emlékeztet, hogy az Európai Parlamentben jóváhagyott, a fogyasztói hitelekről szóló jelentése kiemelten foglalkozik az idősek és egyéb sérülékeny csoportok megfelelő tájékoztatásának fontosságával. Herczog Edit azt javasolja, hogy azok, akik tudnak hasonló esetekről, mindenképpen forduljanak az illetékes szervekhez, hogy a súlyos jogsértések nem maradjanak büntetlenül.

Ezért arra kéri a PSZÁF hamarosan hivatalba lépő új elnökét, Farkas Ádámot, hogy a hatóság a jövőben fordítson nagyobb figyelmet az egyenlő bánásmód tiszteletben tartására a hitelezési gyakorlat során.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.