BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Helyreállhat az exportunk - Kiugró lehet a külkertöbblet

Stabilizálódni látszik az exportőr vállalatok helyzete, bár az első negyedévben még 22 százalékkal szűkült a kivitel, márciusban kedvező fordulat állt be. A belső kereslet már jóval gyorsabban esik, ami soha nem látott külkereskedelmi többletet eredményez.

Az idei első három hónapban a kivitel volumene 22, a behozatalé 25 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban – közölte a KSH. A visszaesés mértéke ugyanakkor márciusra enyhébb lett, az export 12,5, az import 18,7 százalékkal esett vissza. A szokatlanul nagy különbséget részben a zuhanó beruházási kereslet okozta, részben pedig a lakossági jövedelem csökkenéséből adódó zsugorodás a fogyasztásban. A külkereskedelmi mérleg 198 milliárd forint (619 millió euró) aktívumot mutatott, ami 123 milliárd forint (337 millió euró) javulást jelent a 2008. január–márciusi 76 milliárd forint (282 millió euró) aktívumhoz képest. Ez enyhén jobb az előzetesen közöltnél, és messze a legkedvezőbb első negyedévi egyenlegnek számít az utóbbi évtizedből.

A külkereskedelmi termékforgalom behozatalának közel felét, a kivitel csaknem 60 százalékát kitevő gépek és szállítóeszközök exportjának és importjának a volumene az átlagot meghaladóan, de az előző két hónaphoz képest csökkenő mértékben esett vissza: 2009 első három hónapjában az export 28, az import 29 százalékkal volt kevesebb, mint 2008 azonos időszakában. Az árufőcsoporton belül kivitelben 30, behozatalban 40 százalékot meghaladó mértékű volumencsökkenés mutatkozott a közúti járművek és a gépjárműmotorok forgalmában. A híradás-technikai termékek kivitelének volumene 24 százalékkal esett vissza, elsősorban az EU-n kívüli országokba irányuló kivitel nagymértékű csökkenése miatt.

A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 2009. január–márciusban 15, illetve 18 százalékkal volt kevesebb, mint az előző év azonos időszakában, a csökkenés mértéke márciusban az előző hónaphoz képest jelentősen mérséklődött. A gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek exportja és importja továbbra is kétszámjegyű növekedést mutat, az importvolumen 18, az exporté 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

Az energiahordozók behozatalának volumene 2009 első negyedévében 30 százalékkal volt kevesebb, mint 2008 azonos időszakában. Ezen belül a kőolaj és kőolajtermékek importvolumene – 33 százalékos árszintcsökkenés mellett – 31, a gázbehozatal volumene pedig 76 százalékos árszintnövekedés mellett 37 százalékkal esett vissza. Az energiaforgalom 54 milliárd forinttal járult hozzá az egyenleg javulásához.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 2009. január–márciusban mintegy 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, miközben az importvolumen 10 százalékkal esett vissza. Az export növekedésének legfőbb tényezője a gabonakivitel 45 százalékos volumenbővülése volt, a gabona és gabonakészítmények árszintjének mintegy 23 százalékos csökkenése mellett. Importban a zöldség és gyümölcs, valamint a cukor, cukorkészítmény az átlagnál nagyobb mértékben esett vissza, miközben az élő állat, a hús és húskészítmények behozatala bővült.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.