BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriásit javult a külkereskedelmi mérleg

A gyenge ipari teljesítmény már előre vetítette a külkereskedelem áprilisi zuhanását. A külső többlet viszont újabb csúcsot döntött, már meghaladja az egymilliárd eurót.

Folytatódtak az év eleji trendek a külkereskedelemben, mindkét irányban hatalmas a visszaesés, de a behozatalé a nagyobb. Ennek köszönhetően az egyenleg soha nem látott mértékben javult, elérve az egymilliárd eurót az első négy hónapban. Euróban számolva áprilisban a kivitel 29, a behozatal 35 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva – közölte a KSH. Márciusban ezeknél jóval enyhébb 18,1, illetve 23,5 százalékos visszaesés mutatkozott. A kivitel azonban szorosan együtt mozog az ipari teljesítménnyel, ami szintén kiugró értéket mutatott márciusra, viszont az április már gyenge volt a termelők számára is. A külkereskedelmi mérleg áprilisban 125 milliárd forint (430 millió euró) aktívumot mutatott, ami az egyenleg 115 milliárd forintos (381 millió eurós) javulását jelenti az előző év áprilisához képest. Az áprilisi kivitel 79, a behozatal 69 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Mint a szintén most megjelent GDP-adatokból is kitűnik, a tavalyi évvel ellentétben a külső mérleg jelentősen hozzájárult a recesszió tompításához. Szakértők az év hátralevő részére is hasonlót jósolnak. 2009. január–áprilisban – előzetes adatok szerint – a kivitel értéke 5460 milliárd forintot (18 508 millió eurót), a behozatalé 5137 milliárd forintot (17 460 millió eurót) tett ki. A kivitel euróértéke 27, a behozatalé 30 százalékkal csökkent. A külkereskedelmi mérleg 323 milliárd forint (1049 millió euró) aktívumot mutatott, az egyenleg 237 milliárd forinttal (718 millió euróval) javult a 2008. január–áprilisi 86 milliárd forintos (331 millió eurós) aktívumhoz viszonyítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.