BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Soha nem látott intézkedések" jöhetnek a bankok ellen

A kormányzati beavatkozás lehetőségét sem zárta ki Peer Steinbrück német pénzügyminiszter arra az esetre, ha nem jön meg bankok hitelezési kedve.

Steinbrück a Bild am Sonntagnak adott hétvégi nyilatkozatában azt mondta, hogy a német pénzintézetek hitelezés helyett inkább deviza-, kötvény-, vagy részvénykereskedésre fordítják az Európai Központi Bank által rekord alacsony kamatláb mellett adott likviditásbővítő forrásokat.

Az EKB június végén 442 milliárd euró összértékben adott 12 hónapos hitelt az eurózóna bankjainak, 1 százalékos kamatra.

"Ha az év második felében valódi hitelszűkét tapasztalunk, a kormánynak a Bundesbankkal közösen kell majd megoldást találnia" - jelentette ki Steinbrück. A kormány "soha nem látott intézkedések" bevezetésére kényszerülhet a helyzet orvoslására - tette hozzá.

Karl-Theodor zu Guttenberg gazdasági miniszter ugyancsak elfogadhatatlannak nevezte, hogy a bankok elutasítják a likviditás továbbadását a gazdaság többi szereplőjének.

Manfred Weber, a német magánbankok szövetségének (BdB) vezetője ugyanakkor visszautasította a vádakat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.