BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre kevesebben tudnak törleszteni - nem csak nálunk probléma

Romániában jelentősen nőtt az utóbbi időben azoknak a száma, akik nem törlesztik időben a bankhitelüket.

A Román Nemzeti Bank csütörtökön közzétett adatai szerint június végén 600 ezren tartoztak harminc napon túl az esedékes törlesztéssel, 50 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. Az első fél évben átlagosan 3 ezer lej (193 ezer forint) volt egy-egy adós elmaradása, az egy évvel korábbi 1800 lej helyett.

Az adatokból az is kiderül, hogy a természetes és jogi személyek lejárt határidejű adósságainak aránya júniusban 2,58 százalék volt az egy évvel korábbi 1,17 százalék helyett. A természetes és jogi személyek lejárt határidejű adóssága 5,795 milliárd lej volt, ezen belül a magánszemélyek tartozása 1,834 milliárd lej volt.

Az Evenimentul Zilei című lap elemzőket idézve megállapítja, hogy három ok miatt gyülemlettek fel a lakossági tartozások: a lej árfolyamának alakulása, a kamatok emelkedése és a munkanélküliség növekedése miatt. Elemzők arra számítanak, hogy az év végére elérheti a 8 százalékot, azaz 800 ezret a munkanélküliek száma Romániában a jelenlegi 6 százalék helyett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.