BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bécs ontja a pénzt a kutatásba

A bécsi vállalatok évente kereken 1,5 milliárd eurót (több mint 400 milliárd forint) költenek kutatásra és fejlesztésre, és ezzel az osztrák gazdaság k+f kiadásaibl 34 százalékos részesedést mondhatnak magukénak.

Ezt Brigitte Jank, a Bécsi Gazdasági Kamara elnöke közölte, aki szerint örvendetes, hogy a legtöbb vállalat éppen mostanában nem takarékoskodik a k+f kiadásokkal.

A Wiener Wirtschaft című kamarai lap legfrissebb száma szerint a bécsi vállalatok a régió bruttó termékének több mint 3,1 százalékát fordítják kutatásra és fejlesztésre, és ezzel  messze meghaladják az ausztriai 2,7 százalékos átlagot. Az osztrák fővárosban jelenleg - írd és mondd - 35.000 ember dolgozik a kutatás és fejlesztés területén.

A jelenlegi globális gazdasági helyzetben az is nemzetközi feltűnést keltett, hogy az osztrák statisztikai hivatal adatai szerint a 8,3 millió lakosú szomszéd alpesi országban idén is tovább növekednek a kutatásra és fejlesztésre szánt kiadások, mégha nem is olyan erős ütemben, mint az utóbbi években. 2004-2008 között az osztrák k+f kiadások évente átlag 9,4 százalékkal nőttek, idén a növekedés valószinűleg 1,8 százalékos lesz. Ám 2009-ben várhatólag összesen 7,652 milliárd eurót (több mint 2600 milliárd forint)  forditanak kutatásra és fejlesztésre.

És ami különösen feltűnő: ennek nagyobb részét: 57,5 százalékát az osztrák gazdaság finanszirozza (ebben az Ausztrián kivüli vállalatoktól érkező finanszírozás is szerepel), 42,5 százalékát pedig az oszrák közületi szektor.

Ezzel Ausztriában a k+f kiadások idén a GDP 2,73 százalékát érik el. Jövőre pedig a GDP-hez mért 3 százalékos arány elérése a kormányzati célkitűzés, amit Bécs már az idén túlszárnyalt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.