BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

„Rázós” lehet az új év

Várakozások. Borúlátás, jobb esetben bizonytalanság jellemzi az európai nagyvállalatok, illetve gazdasági szervezetek vezetőinek 2010-re vonatkozó várakozásait. A cégek igazgatósági szintjén elsősorban az erős euró, a nagy munkanélküliség, a továbbra is gyengélkedő belső kereslet és a vállalati hitelszűke okoz komoly aggodalmat.

A nehéz 2009-es körülmények közepette elért viszonylag jó üzleti eredmények kapcsán a cégvezérek nem győzik hangsúlyozni, hogy azok főként a költségcsökkentő intézkedéseknek, így például az elbocsátásoknak köszönhetők, és nem a valós keresletnek. Ráadásul a leépítések miatt a fogyasztás talpra állása továbbra is bizonytalan maradt, és a gyenge beruházási kedv is veszélyezteti a fellendülést – figyelmeztetnek.

A brit gyáriparosok szövetségének (CBI) elnöke, Richard Lambert „rázós új évre” számít, miután a cégek továbbra is nehezen jutnak hitelhez és óvakodnak a beruházásoktól. Ráadásul a munkáspárti kormány által felhalmozott államadóssághegy újabb súlyos kockázati tényezőt jelent – figyelmeztet a CBI első embere.

Lamberthez hasonlóan a német vállalatok is a fellendülés törékenysége miatt aggódnak. A BDA munkaadói szövetség elnöke, Dieter Hundt szerint a mély szintről induló bizonytalan talpra állást az is veszélybe sodorhatja, hogy számos cég még csak ezután érzi meg a válság hatásait. A legnagyobb európai nemzetgazdaság egyik kulcsiparágát képviselő gépgyártók szintén rendkívül visszafogottak a várakozásaikat illetően. A VDMA német szakmai ernyőszervezet prognózisa szerint 2010-ben a termelés stagnálása várható a tavalyi súlyos, 20 százalékos visszaesés után. A szervezet óvatos jövőképét egyelőre az sem látszik módosítani, hogy a Markit tegnap közzétett novemberi beszerzőimenedzser-indexe alapján a német ipar 2008 májusa óta nem látott növekedést produkált 2009 utolsó hónapjában.

A kibocsátási volumen stagnálása egyébként a holland DSM vegyipari konszern vezérigazgatója, Feike Sijbesma szerint sem kizárható, sőt, szerinte akár újabb recessziós hullám is jöhet. A gazdaság továbbra is vergődni fog – fogalmazott Sijbesma.

A világ legnagyobb biztosítótársasága, az Allianz arra emlékeztet, hogy a pénzügyi válság átgyűrűzése a reálgazdaságba még mindig nem tekinthető befejezettnek. Oliver Bäte, a konszern igazgatótanácsának a tagja nehéz gazdasági körülményekre számít 2010-ben, egyben a jelenlegi bizonytalanság miatt „komolytalannak” tart minden konkrétabb üzleti célkitűzést.

Az általános borúlátás mellett számos cég egyértelmű különbséget lát Európa nyugati és keleti fele között. A kelet- és kelet-közép-európai államokat rendkívül súlyosan érintette a válság, és a fogyasztói kereslet is nagyon alacsony szintre süllyedt – jellemezte a helyzetet a Panasonic európai igazgatója, Laurent Abadie. JK



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.