BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A görög "dráma" megnehezítheti a magyar euróbevezetést is

Londoni elemzők szerint nem könnyíti meg a közép-kelet-európai tagjelöltek euróövezeti csatlakozását a Görögországban kialakult költségvetési válság.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének pénteki helyzetértékelése szerint a jelenlegi felfordulás ráirányította a figyelmet az euróövezeti közös pénzügypolitika és a költségvetési politikákban érvényesülő nemzetállami szuverenitás közötti feszültségre.

A GS londoni elemzői szerint amíg ezt a feszültséget valamiképp nem sikerül feloldani, elképzelhető, hogy az euróövezet jelenlegi tagjai erőteljesen ódzkodni fognak újabb tagjelöltek felvételétől.

A ház véleménye szerint a valutauniós jegybank (EKB) és a pénzügyminiszteri tanács (ECOFIN) csak akkor járul hozzá a tagjelöltek csatlakozásához, ha azok "a második tizedesjegyig" teljesítik az összes maastrichti feltételt, vagyis nincs napirenden a közép-kelet-európai országok "gyorsított" euróövezeti felvétele, amit a pénzügyi válság csúcspontján több megfigyelő is javasolt.

Az új kockázat inkább az, hogy az EU esetleg a csatlakozási feltételek még további szigorítására törekedhet, távol tartva az euróövezettől még azokat a jelentkezőket is, amelyek a jelenleg érvényes kritériumokat teljesítik - áll a Goldman Sachs elemzésében.

A ház elismeri, hogy ez a lehetőség nyilvánosan még nem merült fel, de ha felmerülne, az elemzés szerint az már komolyabb negatív tényező lenne a közép-kelet-európaiak befektetési termékeire nézve.

A GS szerint mindenesetre a jövő évi észt eurócsatlakozásról júniusban esedékes döntés fontos jelzés lesz arra, hogy mi az EKB és Brüsszel jelenlegi hozzáállása az euróövezeti bővítéshez.

Görögország költségvetési és adósságproblémái más nagy londoni házak szerint is megnehezíthetik az euróövezeti tagjelöltek, köztük Észtország helyzetét a valutauniós csatlakozás szempontjából.

A Barclays Capital befektetési csoport nemrégiben kiadott helyzetértékelésében azt írta: a Görögországgal kapcsolatos problémák különösen Észtországnak jöttek nagyon rosszkor, tekintettel arra, hogy a balti köztársaság már 2011-ben csatlakozni szeretne az euróövezethez.

A ház londoni elemzői szerint Görögország most már erőteljes példaként szolgálhat a szkeptikusoknak - különösen a valutauniós jegybankon belül -, akik az euróövezet további bővítésének halasztását pártolnák. Ez a tábor most erősebb helyzetben lesz azokkal szemben, akik politikai meggondolásból hajlamosak lennének kedvező módon elbírálni például Észtország felvételi kérelmét - állt az elemzésben.

A Fitch Ratings hitelminősítő múlt heti londoni elemzése szerint is még mindig fennáll a kockázata annak, hogy az uniós hatóságok elutasítják Észtország euróövezeti felvételi kérelmét, arra hivatkozva, hogy a maastrichti feltételrendszer a "fenntartható" költségvetési és inflációs teljesítményt írja elő. Az észt eurócsatlakozás jóváhagyása ellen felhozható például az az érv, hogy az észt kormány egyszeri intézkedésekkel csökkentette a 2009-es államháztartási deficitet - állt a Fitch Ratings londoni elemzésében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.