BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moratórium: Nagyobb a füstje, mint a lángja

Indokolatlan viharokat gerjesztett az érintettek körében a drasztikus csengésű „moratórium” elnevezés, amellyel a pályázati, közbeszerzési pénzek odaítélésének április 1-jétől május 30-ig tartó szüneteltetését jelentette be a kormány.

Essősy Zsombor, a Magyar Pályázatkészítő Iroda (MAPI Zrt.) vezérigazgatója szerint sok a félreértés a hír körül, hiszen nem a teljes pályázati mechanizmus működésének befagyasztásáról van szó.

A pályázati projekt életciklusának csak egyik – fontos – szakasza a „döntés”. Ugyanakkor a kormányhatározat számos kivételt is említ. Így az átlagosan 2 év átfutási idővel működő pályázati folyamat résztvevőinek 5 százalékát sem érinti majd a 2010. január 13-i kormányhatározattal jóváhagyott moratórium.

A szakember felhívja a figyelmet arra is, hogy a kormányhatározat 14 oldalas melléklete több mint 200 kivételt jelöl meg, amelyek esetében a döntés meghozható. Nem késnek például az automatikus, normatív jellegű pályázatok, a határozat hatályba lépése előtt nevesített, kiemelt projektek, valamint azok a kétfordulós pályázatok, melyek első fordulójában a bíráló bizottság már döntésre jutott.

A kormányhatározat közbeszerzési megkötései elsősorban a minisztériumok és intézményeik beszerzéseire vonatkoznak (az önkormányzatokra nem), illetve a vállalkozások pályázatainak speciális körét – közelítőleg 1 százalékát – érintik csak. A már folyamatban lévő közbeszerzések természetesen megint csak kívül esnek a moratórium hatókörén.

Ami a vállalkozásokat illeti, a pályázatok többsége – pl. a március végén megjelenő, nagy gépbeszerzési pályázat – kiírás előtt áll, így nem kerülhet döntési fázisba május 30-a előtt.

A támogatások odaítélése vállalkozások esetében jellemzően 1-12 hónapot (átlagosan 6 hónapot) vett eddig is igénybe, ez a várakozási idő lesz az érintett pályázók esetében további 2 hónappal hosszabb - áll a MAPI közleményében.

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.