BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ön tud élni az adókedvezményekkel? Számoljon utána!

A januárban életbe lépett adókedvezmények célja, hogy a magánszemélyek számára vonzóbbá tegyék a hosszú távú öngondoskodást – állítja a Pioneer Alapkezelő és RSM DTM Hungary elemzése. Nem árt azonban tisztában lenn azzal, hogy az adókedvezmények kiknek jelentenek valódi lehetőséget.

A befektetésekhez kapcsolódó adókedvezmények többsége valamennyi magánszemély számára lehetőséget jelenthet, bizonyos elemeit azonban nem mindenki tudja igénybe venni – derül ki a Pioneer Alapkezelő és RSM DTM Hungary elemzéséből.


 
Tartós befektetési szerződés
 
Ha a magánszemély tartós befektetési szerződéssel köti le megtakarításait legalább 3, vagy 5 évre, akkor az elért hozamot 10, illetve 0 százalék adó terheli. Ha viszont a lekötést három éven belül megszakítja az ügyfél, úgy az adó mértéke 20 százalék lesz. Egyetlen kikötésként a tartós befektetési szerződés adókedvezményeivel kapcsolatban azt fogalmazta meg a törvényhozó, hogy a befektetést csak meghatározott, forintban denominált pénzügyi eszközökben, illetve forint alapú bank- és takarékbetétben lehet elhelyezni.

Számoljon utána Hozam kalkulátorunkkal!


 
Ilyen szerződés létesítésére évente csak egyszer van lehetősége a befektetőknek, és már az induláskor érdemes eldönteni, hogy inkább betét vagy inkább értékpapír jellegű befektetéseket szeretnének tartani, mert ennek függvényében kell számlatípust választani, persze egy-egy számla mindkét típusból nyitható, ha valaki kétféle eszközben is szeretne megtakarítani.
 
Ellenőrzött tőkepiaci ügylet
 
2010. január 1-től a jogalkotó kiterjesztette a korábban csak tőzsdei ügyletekből származó jövedelmekre vonatkozó kedvezőbb adózási módot az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekre. Ennek keretében már nemcsak bizonyos tőzsdéken, hanem azokon kívül kötött, meghatározott feltételeket teljesítő ügyletekre is csak 20 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni.
 
A kedvezőbb szja kulcs mellett további előny, hogy ezt a jövedelmet nem terheli százalékos egészségügyi hozzájárulás, továbbá a korábban csak tőzsdei ügyletekre vonatkozó évek közötti veszteség átcsoportosítás lehetőségét kiterjesztették a tőzsdén kívüli ügyletekre is.
 
Élet- és nyugdíjbiztosítások
 
Az idei év elejétől megszűnt viszont az élet-, vagy nyugdíjbiztosításhoz kapcsolódó, magánszemélyek által igényelhető adókedvezmény lehetősége. Korábban, ha valaki életbiztosítást kötött és az legalább 10 éves időtartamra, vagy teljes életre szólt, akkor a biztosított az adott évben befizetett összeg 30 százalékáig, de legfeljebb 100 ezer forintig terjedő adókedvezményt vehetett igénybe. Igaz, a kedvezmény csak egy szűkebb szegmenst érintett, hiszen ezzel teljes egészében csak akkor élhetett az ügyfél, ha az éves jövedelme nem érte el a 3,4 millió forintot. 

Számolja ki, az Ön nyugdíjpénztára hogyan teljesít!

E biztosításoknál a hagyományos életbiztosításokkal szemben az ügyfél gyakorlatilag szabad kezet kap kockázattűrési képessége, befektetési attitűdje, szerint, hogy mikor, és mibe fekteti a pénzét. Az életbiztosítások egyik legfőbb előnye, hogy haláleset bekövetkeztekor az örökösök a kifizetéshez adó és örökösödési illeték nélkül jutnak hozzá.

Nézze meg az életbiztosítások rangsorait!
 
Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)
 
A nyugdíj-előtakarékossági számla, bár tavaly a kedvezmények eltörlése kapcsán veszélybe került, végül támogatott megtakarítási forma maradt. 2006-os indulásakor a negyedik pillérként emlegetett lehetőség támogatói azt remélték a konstrukciótól, hogy a kisbefektetők kedvét is meghozza a kockázatosabb, elsősorban részvénybefektetések iránt, hiszen az adó-visszatérítés mérsékli a kockázatokat, így a tőzsdei ügyletek a lakossági vonalon is lökést kaphatnak. A NYESZ jelentős előnye ugyanis, hogy a befektetési politika itt is egyénileg, igény szerint alakítható ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.