BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Euróbevezetés: sok múlik a kormányon

A választások utáni időszak egyik legfontosabb gazdasági kérdése az lesz, hogy a következő kormány lehetségesnek és céljának tekinti-e az euró bevezetését a következő négyéves ciklusban – fogalmazott Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatási, szociálpolitikai és társadalmi befogadási tárcájának irányítója.

A távirati iroda kérdésére Brüsszelben úgy vélekedett: ha erre a kérdésre a válasz igen, akkor ennek megfelelő makrogazdasági pályát kell kialakítani, és ehhez a folyamathoz nem a legjobb indulás a meglévő deficitszintnek a föllazítása, adott esetben annak kétszeresére. Hozzátette: ha nincs meg az önbizalom az euró bevezetéséhez az elkövetkező négy éven belül, akkor ez hosszú távon is jelzésértékű lesz a piacok szemében.
A nemrég kinevezett magyar biztos ugyanakkor leszögezte: az utóbbi hetekben az EU-ban a fő kérdés nem Magyarország, hanem Görögország volt. Az Európai Bizottság és Olli Rehn biztos – aki ezt az ügyet személyesen kezeli – Andor szerint szigorú, de a szigorúságát nem elsősorban az vezeti, hogy dogmatikusan ragaszkodjon egy költségvetési hiánymutatóhoz, hanem az, hogy segítsen átláthatóvá tenni az egész görög költségvetési struktúrát. Ha ez megtörténik, és Görögország maga is vállal áldozatot a stabilizáció érdekében, akkor számolhat az EU pénzügyi szolidaritásával – engedett bepillantást az egyeztetésekbe a biztos. Emlékeztetett: Magyarországon is arról volt szó, hogy a pénzügyi támogatáscsomag fejében kiigazítási kényszer állt elő, és ezt a kiigazítást később fokozni kellett.
Andor László szerint Magyarország válságkezelését az elmúlt egy-másfél évben kívülről nagyon pozitív értékelések kísérték, mert volt egy céltudatos folyamat, komoly áldozatvállalás árán sikerült stabilizálni az állam pénzügyeit, megállítani a gazdaság visszaesését, és az idén már Magyarországon is növekedés várható – derül ki az MTI tudósításából. VG

VG-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.