BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felfelé a lejtőn? Januárban már többet vásároltunk

A kiskereskedelmi forgalom volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2010 januárjában 5,6%-kal maradt el az előző év azonos időszakitól. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint 2010 januárjában a kiskereskedelmi eladások 0,6%-kal emelkedtek az előző havihoz képest.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2010 januárjában 489 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. A kiskereskedelmi eladások 48%-a élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 17%-a üzemanyag-, 11%-a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 24% volt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene januárban 3,7%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. 2010. januárban az eladások jelentős részét (91%-át) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai 4,0%-kal maradtak el a 2009. januáritól. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem januári volumene nem változott az előző hónaphoz mérten.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az előző év azonos időszakihoz képest januárban 7%-kal csökkent. 2010 januárjában az összes forgalomból kis súlyt képviselő használtcikk-, illatszerüzletek és a csomagküldő hálózat kivételével minden üzlettípusban csökkent az értékesítés volumene. A legnagyobb mértékű visszaesés továbbra is az iparcikk jellegű vegyes (18,8%), valamint a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag- (12,6%) üzletek eladásaiban volt. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem januári eladásai 2,0%-kal növekedtek a decemberihez viszonyítva.

Az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének volumene 2010 januárjában 9,4%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest; a januári eladások 7,3%-kal maradtak el a 2009. decemberitől.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2010 januárjában az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,6, az eurózóna országaiban 1,3%-kal mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző évihez mérten. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló éves adatok szerint növekedést négy országban tapasztaltak (Svédországban, Máltán, Ausztriában és Portugáliában) a többi országban csökkent a forgalom, a legnagyobb visszaesés Lettországban volt (16%) 2009 azonos időszakához képest.

2010 januárjában – az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító – gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 28,3%-kal csökkentek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.