BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leminősíthetik Csehországot

A Moody’s közlése szerint Csehország elveszítheti A1 hitelbesorolását, ha a májusi választásokat követően sem alakul olyan kormány, amely hajlandó a költségvetési hiány csökkentésére.

Az idei évben az előrejelzések szerint 5,3 százalékra rúg a cseh költségvetési hiány az Európai Unióban előírt 3 százalék helyett, az országnak 2013-ig az előírásoknak megfelelő szintre kell szorítania a hiányt. A múlt évben a deficit elérte a 6,6 százalékot.

Dietmar Hornung, a Moody’s országkockázati csoportjának vezetője a Bloombergnek úgy nyilatkozott: Csehország kiábrándító teljesítményt nyújtott a közkiadások átalakítása terén az elmúlt években. Ha a tendencia folytatódik, Prága elveszítheti A1-es besorolását.

Csehország májusban választ új kormányt, az előrejelzések szerint a szociáldemokraták az esélyesek, akik az utolsó pillanatban módosították a 2010-es költségvetést, ezzel növelve a szociális kiadásokat. Vélhetően három másik párt alakíthat még képviselőcsoportot az új parlamentben, a HVB prágai elemzője szerint ugyanakkor nem zárható ki az újabb politikai patthelyzet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.