BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem kell az euró a németeknek

A németek negyven százaléka úgy véli, hogy országa jobban járna az euróövezet elhagyásával - derült ki a Financial Times és a Harris Poll közvélemény-kutató intézet most kiadott felméréséből.

Azok aránya, akik szerint ez rosszabb helyzetbe hozná a német gazdaságot, mindössze 35 százalék. A legnagyobb európai gazdaságokban végzett kutatás szerint a spanyolok, franciák és olaszok valamivel jobban ítélik meg az eurót, de ott is a lakosság nagyjából 25-30 százaléka örülne a valutaunióból való kilépésnek.

Görögországot a megkérdezettek 20-30 százaléka szerint kellene kizárni - ideiglenesen, pénzügyi gondjai rendezéséig - az euróövezetből. A legmagasabb számot e téren is Németországban mérték, és azoknak az aránya is a németeknél a legnagyobb (több mint hatvan százalék), akik ellenzik, hogy kormányuk pénzügyileg kisegítse Athént. Spanyol-, Olasz- és Franciaországban csekély többségben vannak a mentőcsomagot támogatók, míg a britek majdnem annyira elutasítók, mint a németek.

Az európai országok kormányzati szinten is megosztottak Görögországot illetően. Angela Merkel német kancellár továbbra is szükségtelennek tartja, hogy az e hét csütörtök-pénteken rendezendő uniós csúcsértekezleten formális döntést hozzanak egy mentőprogramról. Szerinte Athénnak egyelőre nincsen szüksége pénzre.

Hasonlóan nyilatkozott George Papandreu görög kormányfő, viszont José Manuel Barroso európai bizottsági elnök egy a Handelsblattban megjelent interjúban úgy fogalmazott: a piaci spekulációk letörése és az euróövezet stabilitásának megőrzése érdekében hiteles segélymechanizmust kell kialakítani Görögország számára. A kérdést Ausztria és Olaszország szerint is rendezni kell e hét végéig.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.