BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Surányi: A pénzt fel kellett szívni - A válság költségvetési következményei

A mostani válságból levonhatók azok a következtetések, amelyek nyomán vissza lehet térni a józan észhez. Hétfőn persze könnyebb totózni, mint vasárnap, de azt azért tudni lehetett, hogy a tőkés gazdaság születésénél fogva ciklikus természetű. A gazdaságpolitika minden eszközével arra próbált törekedni, hogy kisimítsa a ciklikusságot, aztán a simítás mintha túl jól sikerült volna, ezért 15-20 éven át még a szokásosnál is jóval kevesebb és kisebb kilengésű ciklikus recessziót lehetett tapasztalni a legfejlettebb országokban - nyilatkozta a jegybank elnöke a Harvard Business Review-nak.

A gazdaságpolitika irányítói úgy vélték, hogy erőteljes anticiklikus fiskális és a monetáris politikával – képesek a tőkés gazdaság természetes ciklikusságát kisimítani. Ez hosszú időn át sikerült, talán túl jól is, ezért egyre nagyobb feszültségek halmozódtak fel. A lakosság és a vállalatok megtakarításai azonban olyan alacsony szintre estek vissza, hogy a külső egyensúly 1998-tól elkezdett erőteljesen romlani - mondta Surányi György a Harvard Business Review-nak.

Ebben a helyzetben jött a költségvetési lazítás, az adócsökkentés, továbbá a háborúk Irakban és Afganisztánban, ami felnyomta a hiányt. Ehhez az egész időszakban roppant laza monetáris politika társult, egyre nőtt a pénzkínálat - egyre olcsóbban.

A pénzt fel kellett szívni, és kissé leegyszerűsítve ez ment a subprime piacra, ez inspirálta a lakásépítési boomot, és kialakította az ingatlanpiaci árbuborékot. A drágulással mind vonzóbbnak tűnt a lakáspiaci befektetés, az ingatlantulajdonosok az hitték, hogy egyre gazdagabbak és mind több jelzáloghitelt vettek fel - fogyasztásra.

Ugyanakkor a laza költségvetési és laza monetáris politika fenntarthatatlan külső egyensúlyhiányhoz vezetett.

Surányi szerint az euró bevezetése egyáltalán nem jelent megoldást mindenre.

A nyilatkozat további részletei a Harvard Business Review-ban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.