BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az adócsomag részletei

Mérlegfőösszegük 0,45 százalékát kötelesek befizetni a pénzintézetek az idén a költségvetésbe az újonnan bevezetendő „bankadó” jegyében, míg a biztosítóknál az új teher a díjbevétel 5,2 százaléka lesz. Bár a kormány a múlt héten tárgyalásokat folytatott az érintettekkel, megállapodás még nincs.

A különadó mértéke nyomán több meghatározó hazai bank is veszteséges lehet. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ugyanakkor a hét végén leszögezte: a mostani tervezet módosítására 2010-re vonatkozóan már nincs mód, ugyanakkor a 2011-es és 2012-es feltételekről folytatni kell az egyeztetéseket.

A pénteken közzétett adócsomagban szerepelnek a már korábban beharangozott, a vállalkozások életét könnyíteni hivatott intézkedések is, így az 500 millió forintos adóalapig érvényesülő 10 százalékos társaságiadó-kulcs. A törvényjavaslat azonban azt is világossá teszi, hogy mely beruházási engedélyek esetében van mód egyszerűsítésre már az idén.

Megszűnik a vállalkozások kommunális adója, valamint az üdülőépületek után fizetendő idegenforgalmi adó is. Az ingatlantulajdonosok élete azzal is könynyebbé válik, hogy magánszemélyek is élhetnek az értékcsökkenési leírás lehetőségével. A 98 százalékos adó a kétmillió forint feletti végkielégítésekre vonatkozik majd.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.