BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ideje átrajzolni a világhatalmi térképet

Kína árfolyampolitikáért felelős vezetője szerint már most országa a második legnagyobb gazdaság az Egyesült Államok mögött, letaszítva a második helyről Japánt.

Ji Gang, vezető kínai árfolyamstratégia tényként kezeli, hogy Kína átvette a második legnagyobb gazdaság címet Japántól, a Reuters szerint a hír nem meglepő, hiszen Kína már 2009-ben is megközelítette az ázsiai rivális teljesítményét.

A Világbank, és a Goldman Sachs elemzői szerint körülbelül 2025-re Kína világelső lehet a gazdasági nagyhatalmak között, annak ellenére, hogy az egy főre eső, 3 800 dolláros GDP-je messze elmarad az amerikai vagy a japán teljesítmény mögött. Ji szerint az idei évben a 9 százalékot is meghaladhatja a kínai gazdaság bővülése, az ország 1978 óta átlag 9,5 százalék feletti teljesítményt produkál éves szinten.

Az árfolyam szakértő szerint ha Kína ebben az évtizedben 7-8 százalékos fejlődési ütemet produkál, az megfelelő teljesítmény lenne, a kérdés, hogy meddig tartható ez a gyorsulás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.