BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stiglitz: Az EU-szabta hiánycél taszítja válságba Európát

Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász szerint azzal, hogy az európai kormányok visszafogják költéseiket a deficit csökkentése érdekében, "W" alakú recesszióba hajszolják a kontinenst.

"Őrültség ötletszerűen visszafogni a magas megtérülésű befektetéseket csak azért, hogy a deficit jobbnak tűnjön" – fogalmazott a Nobel-díjas közgazdász. Felhívta a figyelmet arra: Európa az EU által meghatározott 3 százalékos hiánycélra koncentrál, a mesterségesen felállított irányszám nem a valóságban gyökerezik, és ennek betartása újabb válsághullámba tereli Európát - tudósít a Bloomberg.

Stiglitz emlékeztetett arra, hogy továbbra is romlik a munkaerőpiaci helyzet, így tehát a közeljövőben nem várható a gazdasági növekedés erősödése.

A közgazdász úgy látja, a kontinens egyhamar nem lábal ki a válságból, ehelyett japán típusú, hosszan tartó gyengélkedésre lehet számítani.

A szakértő szerint aggasztó, hogy egyesek ma már normálisnak tekintik, hogy a munkanélküliség tartósan 10 százalék fölött marad.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.