BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

AB-határozat: korlátos marad az osztalékág

Nem ellenkezik az alaptörvény szellemével a tevékenységre jellemző kereset mint „ajánlott” adó- és járulékalap beemelése az adójogba – határozott az Alkotmánybíróság (AB).

A taláros testület az ezzel kapcsolatos indítványok közül négyet azzal az indokkal tekintett tárgytalannak, hogy azok még a nyáron megfogalmazott „tevékenység piaci értékét” mint közteheralapot kifogásolták, holott ezt maga a kormány is kijavította az őszi mini adócsomag keretében.

Így az év eleje óta hatályos jogszabály már a tevékenységre jellemző keresethez köti az adózókat, ez az AB szerint nem okoz jogbizonytalanságot. A taláros testület rábólintott a szintén év eleje óta élő szuperbruttósításra is, szerintük ugyanis az 1,27-szeres adóalap-növelés ellenére az adóteher még mindig egyenesen arányos a megszerzett jövedelemmel, vagyis megfelel az erre vonatkozó elvárásoknak.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.