BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Vodafone kikelt a válságadó ellen

A Vodafone közleményében hangsúlyozta, hogy a szektorra kivetett válságadó aránytalan terhet jelent a cég számára.

A Vodafone a Reuters által idézett közleményben leszögezi, hogy a válságadó veszélyezteti a harmadik- és negyedik generációs távközlési hálózatok kiépítését, amely pedig kiemelkedően fontos az ország versenyképessége szempontjából. A cég aránytalannak tekinti a válságadó terhét és tárgyalásokat kezd a kormányzattal a jövőbeni beruházások kapcsán.

A szektor legnagyobb szereplője, a Magyar Telekom már közölte, hogy a 61 milliárd forintos teljes adóösszeg csaknem felét a vállalat fizeti majd be, de egyelőre nem  világos, hogy a befizetés milyen hatással lesz a cég működésére.

A Financial Times a Vodafone közleményét úgy értelmezte: újabb cég vette fel a harcot a válságadó ellen és Orbán Viktornak is rá kell jönnie, hogy a költségvetési hiány ilyen módon történő csökkentésének ára van.

Mint ismert, a kormány hétfőn második akcióterve keretében újabb különadókat szavaztatott meg a parlamenttel. Így a távközlési szektor 61 milliárd forintos válságadót fizet be még idén a költségvetésbe. Az adó az adózás előtti eredményből, költségként számolható el. Az utolsó pillanatban változtattak az adó mértékén, és a 100 milliónál kissebb árbevételű cégeknek nem kell adót fizetniük. Az energiaszektortól 70 milliárd forintot, a kereskedelmi láncoktól 30 milliárd forintot szed be válságadóként a kormány. Az adók nagy részét minden szektorban pár nagyvállalat fizeti.

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.