BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Törvénysértő a költségvetés? A nyugdíjpénzekből fedezik az adócsökkentést

A hatályos törvények szerint a nyugdíjalapba kellene folynia a magánnyugdíjpénztári tagbefizetéseknek, ha már az állam "eltéríti" azokat. A költségvetési törvényjavaslat szerint azonban egy új állami alapba menne.

"A magánnyugdíjpénztári tagdíjak 2011-es 360 milliárd forintját és a felhalmozott vagyonból 540 milliárdot  - a Matolcsy György gazdasági miniszter szerint - egy közös alapba irányítanák át - írja az Adózóna egyik blogjában Angyal József okleveles adószakértő. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy november 1-től, vagyis a  mai nappal életbe lépett Tb törvény szerint a magánszemélyektől levont nyugdíjjárulékokat  a Nyugdíjbiztosítási alap helyett a felhalmozott magánnyugdíj tagdíjakkal közös alapba utalnák tovább. Csakhogy erre a hatályos törvények értelmében nincs lehetőség. A járulékoknak,a törvény értelmében, a megfelelő alapba, a nyugdíjjárulékot a Nyugdíjbiztosítási Alapba, az egészségbiztosítási járulékot, az Egészségbiztosítási Alapba kéne befolyniuk.

Az 540 milliárdos felhalmozott vagyon költségvetésbe olvasztása azt jelenti, hogy csak így valósulhat meg a tervezett adócsökkentés. Legalábbis ha abból indulunk ki, hogy az adócsökkentés Matolcsy György által két napja bejelentett fedezetszükséglete 4-500 milliárd forint. Csakhogy ez nincs összhangban a beterjesztett költségvetési törvénnyel, melynek kettes számú mellékletében csak az szja soron több mint 500 milliárddal kevesebb bevétellel számol a kormány 2011-ben, mint 2010-ben."

A megoldás nyilvánvalóan a vonatkozó törvény módosítása lesz.

Az adószakértő számításai alapján nincs meg a fedezet a kormány által javasolt adócsökkentésekhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.