BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elsőként Portugália teszteli a piacokat

Hat hónapos kincstárjegy aukciót tart szerdán Portugália. Az eladással kívánja tesztelni a piaci hangulatot az eurózóna adósságválsága miatt kockázatosnak tartott ország.

A kincstárjegy aukció nagy kérdése Portugália számára, hogy a következő időszakban szükség-e lesz-e segítségre az Európai Uniótól – mondta el Phyliss Reed, a Kleinwort Benson Private Bank munkatársa a Bloombergnek.

A Portugál államadósságkezelő tervei szerint 500 millió euró értékben értékesítenek majd féléves lejáratú kincstárjegyeket. Hasonló aukciót tartottak szeptemberben, melyre 2,4 szeres túljegyzést regisztráltak. Az elfogadott ajánlatok átlagos hozama 2,045 százalékos volt, ami jelentős emelkedést mutat az egy évvel ezelőtti 0,59 százalékos átlag hozamhoz képest.

A portugál kormány mindent megtesz, hogy megnyerje a befektetők bizalmát. 2011-ben 20 milliárd euró kötvény finanszírozására készül a kormány, ebből fedezné költségvetési hiányát, mely a tervek szerint 10,75 milliárd euróra tehető és lejáró kincstárjegyek visszaváltását is megvalósítaná, melyek értéke eléri a 9.5 milliárd eurót.

A kormány megteszi a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy ne kelljen nemzetközi segítséget kérnie – mondta el Fernando Teixeira dos Santos, pénzügyminiszter decemberben. A 2011-es költségvetés három évtizede nem látott kiadáscsökkentést tartalmaz. Az állami szektorba 5 százalékos bércsökkentést, az általános forgalmi adó 2 százalékkal 23 százalékra történő emelése mellett döntött.

A tervek szerint a 2009-es 9,3 százalékos, a 2010-es 7,3 százalékos államháztartási hiányt követően 2011-ben 4,6 százalékra sikerül visszaszorítani a költségvetés hiányát. A tervek szerint 2012-ben sikerül a hiányt az Európai Uniós 3 százalékos határra szorítani.

Nem lát okot arra, hogy a szerdai aukciót elhalassza az államadósságkezelő – vélekedett Teixeira Diogo, az Investment Partners vezérigazgatója. A piaci feltételek ugyan nem kedvezőek, de stabilak - tette hozzá.

A piacokat negatívan befolyásolhatja, hogy a Fitch Ratings december 23-án „A+” osztályzatról „AA-”-ra a portugál államadósság besorolását. Indoklásként a hitelintézet elmondta, hogy a gazdaság romló kilátásokkal néz szembe, ezért is negatív kilátást helyeztek az osztályzatra, ami további leminősítés kockázatát jelentheti.

A Moody’s már júliusban leminősítette Portugáliát és decemberben további leminősítés lehetőségét jelezte előre. Véleményük szerint a költségvetési megszorítások ronthatják az ország gazdasági növekedésének ütemét.

A kormány azonban reméli, hogy az export növekedése ellensúlyozhatja a költségvetési megszorítások negatív hatásait. A költségvetés 0,2 százalékos növekedést jelez előre a 2011-es évre, mely jóval alacsonyabb a tavalyi 1,3 százalékos becsült növekedésnél. Portugália átlagos gazdasági növekedése kevesebb mint 1 százalék az elmúlt évtizedben, ami Európa egyik leggyengébb növekedési üteme.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.