BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország az EU legkreatívabb, leginnovatívabb tagjai között

Az év második felére készülhet el az új nemzeti innovációs stratégia

Immár tizenkilencedik alkalommal adták át az innovációs díjakat a Parlamentben: ezúttal 37 pályázat közül választották ki a kilenc legjobbat. Az eseményre a szokásosnál nagyobb várakozással készült a „szakma”, abban bízva, hogy végre színt vall a kormány, milyen tervei vannak a kutatás-fejlesztéssel és innovációval.

Ma Magyarország kettős képet mutat: egyfelől az EU legkreatívabb, leginnovatívabb tagjai közé tartozik, másfelől innovációs mélyponton van – közölte a díjátadó ünnepségen Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Azzal kecsegtette a tanácskozás résztvevőit, hogy így stabil, kiszámítható környezet jön létre az innováció számára: az év második felére elkészül az innovációs stratégia, az ír modellre alapozva kiépül a kormányzati-szervezeti intézményrendszer és 2014-től nagyságrendileg növelhetők az innováció ösztönzésére szolgáló források.

Az elmúlt több mint egy év kiszámíthatatlansága a k+f+i terén teljes bizonytalanságban tartja a pályázókat – erre Závodszky Péter akadémikus, a Magyar Innovációs Alapítvány elnöke figyelmeztetett. Emlékeztetett arra, miközben kutatók, mérnökök, vállalkozók teszik a dolgukat, gyakran szembesülnek azzal, hogy hiányzik a korrekt partnerség és a szorgalmas munka a másik – állami – oldalon.

A recessziók véget érnek egyszer, és éppen az innováció teszi lehetővé azt, hogy a vállalatok megerősödve kerüljenek ki a válságból. Ezt már Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke hangsúlyozta, utalva az innováció különleges jelentőségére a mostani válságos időkben. Szerinte ezt támasztják alá a 2010-es díjazottak teljesítményei is.

A nagydíjas Mediso Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szerviz Kft. ügyvezető igazgatója, Bagaméry István elmondta: nyolcéves kitartó kutatómunka eredménye, hogy immár másodszor kapták meg ezt az elismerést, és munkatársaival együtt nagyon szeretnék, ha az orvosi műszergyártás visszanyerné régi fényét Magyarországon. Ábrahám László, az NI Hungary Software és Hardware Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy kétszeresen díjazott innovációjuk, a hordozható, egyszemélyes laboratóriumként szolgáló mérőműszer tízéves munkájuk megkoronázása és a válság gyermeke. Lehetővé teszi a cég számára, hogy magabiztosan haladjon előre az innováció és a szervezeti kiválóság útján. A szintén kétszeresen díjazott Pharmatéka-készítmény kapcsán a cégvezető, Dudás István a gyógyszermentes prevenció hatékonyságát emelte ki, míg a különdíjjal jutalmazott leginnovatívabb vállalkozás, az AsiaNet Hungary Kft. vezetője, Béres Attila az alternatív energiaforrások rohamosan növekvő jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.