BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Heim a válságadóról: "Ezt nem lehet még egyszer eljátszani"

Nem leszünk nemzetellenesek attól, hogy kimondjuk: ez a térség még mindig sereghajtó a világ többi részéhez képest – mondta a Figyelőnetnek adott interjújában Heim Péter.

A közgazdász kiemelte: a világgazdaság 4-4,5 százalékkal nő, a magyar gazdaság viszont2,5 -3 százalékkal, ez azt jelenti, hogy máshol még mindig jobb befektetési lehetőségek vannak. Kelet-Európán belül Magyarország kezd relatíve jó helyzetbe kerülni. Itt ma már nem vagyunk sereghajtók, de a világban ez a térség még mindig sereghajtó.

Heim Péter a Figyelőnetnek elmondta: 2013-ban ki kell vezetni a válságadókat, mert azok torzítják a gazdaságot és három évnél tovább nem maradhatnak érvényben. Leszögezte: nem lehet kérdés, hogy a költségvetés megengedheti-e magának. Meg kell teremteni a feltételeit. Kiadási oldalon kell csökkenteni, vagy nem kell annyira vágni az adókat. Ha tartósan bent marad ekkora bankadó, akkor Magyarországon a bankok nem fogják hitelezni a gazdaságot, bármit tesz az állam vagy az unió. Heim szerint ugyanakkor szükség van valamilyen bankadó fenntartására, egy elkülönített alapban, hogy ha a bankrendszer újra problémával szembesül, ebből finanszírozzák a megmentésüket.

A gyógyszerkassza tervezett, 120 milliárd forintos visszavágását sokkalja, szerinte 80 milliárd forintnál többet nem lehet elvonni. A 120 milliárd a teljes hazai gyógyszerkiadások 20 százaléka, az egészséges mérték egyharmaddal kevesebb. Arra a szintre is három év alatt lehet eljutni anélkül, hogy problémák lennének a gyógyszerellátásban és maradjanak gyógyszeripari beruházások is. Ekkora mértékű gyógyszerár támogatáscsökkentését nem képes lenyelni az ipar. 40-50 milliárd forintos mínuszt semlegesíthetnek, de a fennmaradó rész biztosan áremelésként jelenik meg.

Arra a kérdésre, számít-e újabb válságadókra más szektorokban, Heim Péter úgy válaszolt: "ezt többet már nem lehet eljátszani. Ha még egy ilyet bejelentenek, Magyarországon hosszú távon nem lesz semmilyen beruházás. A kormány elment a határig. Ha ezen a Rubikonon átlép, nem lesz beruházás. Mindenki meg fog ijedni. Senki sem tudhatja, mi lesz azután és hogy ő mikor jön?".

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.