BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A cégvezetők fele keresztet vetett az eurózónára

Az Economist Intelligence Unit (EIU) 500 vállalati felsővezető körében végzett felmérést az eurózóna sorsáról. Eszerint a menedzserek távolról sem bizakodóak a gazdasági térség jövőjét illetően.

A megkérdezettek 57 százaléka gondolja úgy, hogy az eurózóna a jelenlegi formájában létezik majd öt év múlva. Az EIU felmérése szerint a cégvezetők véleményében jelentős eltérés mutatkozik regionális szempontból: a Nyugat-európai menedzserek kétharmada hiszen az eurózóna fennmaradásában, míg a kontinensen kívül élők jóval kevesebb esélyt adnak ennek.

A görög helyzet megítélésében viszont egyértelmű a helyzet: a válaszadók kétharmada arra számít, hogy Görögország csődöt jelent. A válaszadók csaknem fele úgy gondolja, hogy ennek hosszú távú következményei lesznek, ezek azonban javarészt az eurózónára korlátozódnak. Nem jelentős, de mérhető tömeg; 12 százalék vélekedik úgy, hogy a csőd globális szinten is komoly változásokat hoz, csakúgy, mint a Lehman Brothers bedőlése a válság kezdetekor.

A menedzserek a jelek szerint nemigen bíznak az EU vezetőiben, hiszen 46 százaléka nem látja biztosítottnak, hogy Brüsszel megfelelően kezeli a helyzetet, 14 százalék pedig nem tudja, mire számíthat. Vagyis mindössze 40 százalék vélekedik úgy, hogy az uniós vezetők kézben tartják az eseményeket. Az Európán belüli cégvezetők kétszer olyan pesszimisták ezen a téren, mint a kontinensen kívül élők. Külön érdekesség, hogy a Nyugat-európaiak jóval kevésbé bíznak a brüsszeli döntéshozókban, mint Kelet-európai társaik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.