BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nő a k+f beruházási kedv

Az uniós székhelyű vállalkozások a következő három évben 2,2 milliárd euróval növelnék az EU-ban és 2,7 milliárddal az azon kívül végrehajtott kutatás-fejlesztési célú beruházásaikat. Ez tavalyhoz képest kétszer akkora ráfordítást jelent.

Mindez a vállalati szektorban megvalósuló k+f finanszírozás tendenciáiról szóló hatodik EU-felmérésből derül ki. A megkérdezett cégek arra is rámutattak, éves értékesítésük átlag 27 százaléka származik az elmúlt három évben bevezetett innovatív termékekből. Ez megerősíti, hogy a kereskedelmi siker és a munkahelyteremtés kulcsa az innováció – mutat rá az Európai Bizottság értékelése.

„A felmérés óvatos középtávú optimizmusra ad okot” – kommentálta annak eredményét a kutatásért, innovációért és tudományért felelős biztos. Máire Geoghegan-Quinn szerint ugyanis az üzleti k+f a fenntartható növekedés és a munkahelyek kulcsfontosságú hajtóereje.
A mostani felmérésben tetten érhető tendencia megegyezik a négy korábban készült közül háromban is megfogalmazottal.

Nevezetesen azzal, hogy a felmérésben részt vevő vállalatok unión belüli k+f beruházásaik évi 3 százalékos növekedésével számolnak a következő három évben. Ugyanakkor más régiókban a növekedés dinamikusabb: Kínában 25, Japánban 17, Indiában 8, az Egyesült Államokban és Kanadában pedig 5 százalékos lehet.

Innovációt befolyásoló tényezők

(a vállalatok szerint)

Ösztönző hatások

a rendelkezésre álló szakképzett személyzet

állami támogatások

adóösztönzők

együttműködés a felsőoktatási intézményekkel

Visszatartó hatások

a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos végrehajtási költségek

a szellemi tulajdonjogok védelmének megszerzéséhez szükséges idő

Ösztönző hatások

a rendelkezésre álló szakképzett személyzet

állami támogatások

adóösztönzők

együttműködés a felsőoktatási intézményekkel

Visszatartó hatások

a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos végrehajtási költségek

a szellemi tulajdonjogok védelmének megszerzéséhez szükséges idő -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.