BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már csak két tagállam polgárai tartják jónak az eurót

A német Marshall Intézet által végzett friss felmérés szerint csak a szlovák és az olasz állampolgárok többsége véli úgy, hogy az euró hasznos országának.

Jelenleg Szlovákiában a legnépszerűbb az euró, itt a megkérdezettek 55 százaléka véli úgy, hogy az euró használata jót tesz a gazdaságnak. A második helyezett Olaszország 49 százalékkal. Németországban és Hollandiában szinte teljesen egyenlő az ellentábor és a támogatók nagysága. Az EU gazdasági motorjában 48 százalék rendelkezik pozitív, 49 százalék pedig negatív véleménnyel, míg Hollandiában 47-47 százalék a válaszadók megoszlása. Franciaországban viszont 54 százalék negatívan vélekedik az euróról.

A legrosszabb véleménnyel a nem eurózóna tagállam Nagy-Britannia polgárai vannak a zónáról, itt csak 18 százalék véli hasznosnak a közös fizetőeszközt, a negatív listán második Svédországban pedig 26 százalék szavaz bizalmat a devizának. A felmérésben résztvevő tizenkét tagállam átlagát tekintve is a negatív vélemények győznek, 53 százalékos aránnyal. Ugyanakkor az EU-tagsággal kapcsolatban pozitívabbak a vélemények: 64 százalék úgy látja, hogy hasznos az európai közösség tagjának lenni – írja az EurActiv.

Ami a közös pénzügyi kormányzást illeti, a németek a leghatározottabbak a támogatást illetően: itt 54 százalék felel igenre arra a kérdésre, szükség van-e erősebb egyeztetésre a gazdasági döntések meghozatalában. Figyelemre méltó, hogy ebben a tekintetben a sorban következő országok Olaszország, Spanyolország és Portugália, vagyis a jelenleg komoly adósság gondokkal küzdő országok pártolják leginkább az erősebb központi kormányzást a "kassza", Németország után. Nem meglepő módon ezen a téren a másik véglet Nagy-Britannia, ahol csak 18 százalék látja úgy, hogy ilyen változásra szükség lenne.

Az összes tagállamot tekintve a többség, 60 százalék támogatja a közösen felállított eurózóna mentőalap létrehozását. Mindössze két országban, Nagy-Britanniában és Szlovákiában nem támogatta a megkérdezettek többsége az eurómentést, a legnagyobb befizetést vállaló Németországban 50 százalék mond igent, 47 százalék pedig ellenzi a közös alapot.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.