BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jobb lenne, ha megbukna Berlusconi? - A helyzet fokozódik

Az EU vezetőinek nyomására Silvio Berlusconi olasz miniszterelnöknek az utolsó pillanatban sikerült megállapodásra jutnia a nyugdíjreformmal kapcsolatban, koalíciós partnere szerint viszont nem biztos abban, hogy a kormány túlélheti a lépést.

A görög csőd mellett Olaszország problémái is komoly fejfájást okoznak az eurózóna politikusainak. Az Unió miniszterelnökeinek múlt vasárnapi találkozóján az Európai Bizottság határozottan állást foglalt az ügyben, miszerint Olaszországnak ragaszkodnia kell a korábbi vállalásaihoz, csökkentenie kell a kiadásait, megreformálni a nyugdíjrendszert és megerősíteni a gyenge lábakon álló igazságügyi rendszerét.

Olaszországban a nyugdíjkorhatár 65 év, a magánszektorban dolgozó nők azonban ennél jóval korábban is nyugdíjba mehetnek, alig 60 évesen. Az EU-tanácsadói szerint a nyugdíjkorhatárt mindkét nem esetében 67 évre kellene növelni.

Bár a kérdésben már hétfőn összeült egy rendkívüli kormánytalálkozó, megállapodásra nem sikerült jutni, mivel az Északi Liga, Berlusconi legfőbb koalíciós partnere nem volt hajlandó belemenni a korhatáremelésbe. A híradások szerint tegnap délután - az utolsó pillanatban - megegyezés született, részletekről azonban nem szivárogtak ki híradások. Umberto Bossi, az Északi Liga elnöke azonban így is sötéten látja a jövőt, ő ugyanis továbbra is "pesszimista" azzal kapcsolatban, az olasz kormány túlélheti-e a vitákat az elodázhatatlan gazdasági reformokról.

A római Amerikai Egyetem politológusa, James Walston szerint már az is egyfajta megoldást jelentene, ha Berlusconi pártja összeomlana a reformkísérletek kivitelezése közben. "Az Európai Unió egyértelművé tette, hogy azonnali megoldást akar szerdáig, a következő miniszterelnöki csúcstalálkozóig. Amennyiben Berlusconi megbukik, nem lesz azonnali megoldás, de legalább meglesz a lehetősége, mivel a miniszterelnök eddig nem csinált semmit az utóbbi négy hónapban" - vélte a szakember.

Olaszország hosszútávú adósságát október elején minősítette le a Moody''s, ám a piac már újabb leminősítést áraz, ennek köszönhető, hogy a 10 éves állampapírok két hete még 5,86 százalékon álló hozama immár 5,96 százaléknál jár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.