BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korrupciós világlista készült

A holland és svájci székhelyű vállalatok vesztegethetők meg a legkevésbé, míg a kínai és orosz cégek korrumpálhatók a leginkább - ez áll a Transparency International felmérésében, melyben harminc ország, köztük hazánk több mint háromezer vállalatvezetőjét kérdezték meg arról, hogy egyes országokban a cégek milyen gyakran fizetnek kenőpénzt.

Magyarország nincs az országok listáján, a 28 államot a közvetlen külföldi befektetéseik, valamint a regionális jelentőségük alapján választották ki. A mostani listán szereplő országok közül 22 rajta volt a 2008-as listán is, a legnagyobbat India fejlődött ebből a szempontból, de így is a lista alsó harmadában maradt. Leginkább Kanada és Nagy Britannia megítélése romlott, de még így is a nyolcadik helyen állnak holtversenyben.

A legkorruptabb szektor az állami megrendelések, legkevésbé a mezőgazdaság és a könnyűipar fertőzött. A jelentés szerint aggasztó, hogy a lista utolsó helyein két olyan ország áll, mely egyre nagyobb szerepet játszik a globális gazdaságban. A szervezet az orosz kőolaj- és földgáz-, valamint a kínai infrastrukturális beruházásokat említi. Az ügy aktualitása, hogy közös kenőpénz-ellenes stratégiát írnak ma alá a G20-ak Cannes-i találkozóján.

A leginkább megvesztegethető vállalatok*

1. Oroszország

2. Kína

3. Mexikó

4. Indonézia

...

24. Japán

24. Németország

26. Belgium

28. Svájc

28. Hollandia *székhely szerint.

2. Kína

3. Mexikó

4. Indonézia

...

24. Japán

24. Németország

26. Belgium

28. Svájc

28. Hollandia *székhely szerint. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.