BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Presse: Államcsőd ellen harcol Magyarország, barrikádokon a bankok

Fennáll annak a veszélye, hogy a Standard & Poor’s a kiszámíthatatlan politikai lépések miatt" leminősíti Magyarországot, ezért kezdi újra a tárgyalásokat a kormány az IMF-fel – olvasható a Die Presse kommentárjában.

A bécsi lap kiemeli, hogy Görögország és Olaszország után Magyarországon is éleződik a helyzet. Csütörtökön a tízéves magyar állampapírok hozama 8,5 százalékra szökött fel. Már a hétszázalékos szint is veszélyesnek számít, ennél a határnál kellett Görögországnak, Írországnak és Portugáliának az EU-hoz kellett fordulnia segítségért.

A Die Presse felhívja a figyelmet arra , hogy Magyarország Kelet-Európa legjobban eladósodott országa. A kormány eddig nem tartotta be teljes mértékben a megígért reformokat. 2011 harmadik negyedében az államadósság a GDP 75 százalékáról 82 százalékára kúszott fel. Ennek oka többek között a magyar forint masszív értékcsökkenése. A bécsi lap emlékeztet arra, Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: országa többé nem engedi meg, hogy a Valutaalap diktáljon.

Ám csütörtök óta a helyzet megváltozott. Wolfgang Ernst, a Raiffeisen elemzője szerint Magyarországnak szüksége van az IMF segítségére.  Az olyan alternatív intézkedések, mint a kamatemelések vagy intervenciók nem segítenének a kívánt mértékben. A jövő évben Magyarországnak 3,5 milliárd euró összegben kell kötényeket refinanszíroznia. Kína ígéretet tett arra, hogy részt vesz ebben, de ennek mértéke nem ismert.

A Die Presse arra is felhívja a figyelmet, hogy az osztrák bankok árgus szemekkel figyelik a magyarországi eseményeket. A Citigroup csütörtökön egy elemzést hozott nyilvánosságra, amely szerint csupán az Erste Bankot Magyarország miatt akár egymilliárd euró összegű veszteség veszélye fenyegeti abban az esetben, ha a kormány a devizahitelállomány nagyarányú, kényszerű forintra váltásáról döntene. Az osztrák bankok már most a "barrikádokon vannak" és az EU-t is bekapcsolták a végtörlesztés elleni harcba. A Bank Austria és az Erste is visszautasította a Citi gondolatmenetét, amely az Erste szóvivője szerint puszta játék a számokkal.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.